Wat te doen met oud textiel?

Geplaatst op dinsdag 9 januari 2024

Textiel is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, maar wat gebeurt er eigenlijk met het oude textiel wat we niet meer gebruiken of dragen? In Nederland komt meer dan 50% van het textiel bij het huishoudelijk restafval terecht. Minder dan de helft van het weggegooide textiel eindigt in de daarvoor bedoelde kledingcontainers. Zonde, want gescheiden ingeleverd textiel kan tweedehands verkocht worden en van versleten textiel kan weer nieuwe stof voor diverse producten worden gemaakt.

Wat kan je het beste doen met oud textiel?

  1. Repareer beschadigde items: Iedere derde zaterdag van de maand kun je tussen 9 en 12 uur met kapotte spullen terecht bij het Repair Café Waalre in De Pracht. Vrijwilligers staan voor je klaar om je te helpen met het repareren van kleding.
  2. Breng textiel naar de textielbak: Oude shirts en broeken, beddengoed, schoenen en riemen: ze mogen allemaal in de textielbak. Als kleding niet meer draagbaar is, worden de materialen gerecycled. Van linnengoed en versleten of gescheurde kleding worden bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling voor autostoelen gemaakt. Gerecyclede vezels worden steeds vaker verwerkt in nieuwe stoffen.
  3. Breng kleding naar kringloopwinkels in de buurt. Kringloopwinkels en tweedehandszaken zijn blij met kleding, schoenen en accessoires die nog in goede staat verkeren. Geef kleding wat je niet meer draagt een tweede leven door ze naar Kringloop de Kempen in Waalre te brengen. Ook kun je kleding online verkopen via het platform Vinted of marktplaats.

Tips voor het gebruik van de textielbak

  • Het textiel hoeft niet in perfecte staat te zijn, maar het moet wel schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog zijn.
  • Verpak kleding in een plastic zak en sluit deze goed voordat je hem in de container plaatst. Dit voorkomt dat vocht het textiel bereikt.
  • Schoenen kunnen per paar en samengebonden in de container worden geplaatst.
  • Gescheurde of versleten kleding en textiel mogen ook in de container.
  • Er mag meer in dan je denkt. Handdoeken, theedoeken, riemen, petten, knuffels, schone poetslappen, sjaals en gordijnen zijn allemaal welkom. Twijfel je nog of je item erin mag? Je vindt meer informatie op de website van MilieuCentraal.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.