Begrazing Heidecorridor de Meelberg bevordert biodiversiteit en natuurontwikkeling

Geplaatst op dinsdag 14 november 2023

Schapen voor de begrazingDe laatste twee weken van november zal je een bijzondere natuurmaatregel zien bij de Meelberg: grazende schapen dragen een steentje bij aan biodiversiteit en natuurontwikkeling.

De natuur van de gemeente Waalre is bijzonder; zeker dankzij de uitgestrekte natuurgebieden met vele vennen en heidevelden. In het bijzonder in de omgeving van de Meelberg. Hier heeft de gemeente een paar jaar jaren geleden een innovatieve heidecorridor aangelegd: een passage waarlangs diersoorten zich kunnen verplaatsen. De corridor verbindt namelijk twee geïsoleerde heideterreinen met elkaar, waardoor een gunstige omgeving ontstaat waar planten en dieren kunnen groeien en bloeien. Neem bijvoorbeeld de levendbarende hagedis. Deze kan zich nu gemakkelijk van het ene leefgebied naar het andere verplaatsen.

Schapen als natuurbeheerders

De heidecorridor is nog volop in ontwikkeling, maar toch groeien er al veel verschillende plantensoorten. Naast de opkomende struikheide groeien er ‘helaas’ ook allerlei grassoorten, zoals het pijpenstrootje en de bochtige smele. Het is belangrijk dat er meer struikheide komt en minder grasgroei. Om dat te bereiken gaat een kudde schapen vanaf 18 november de heidecorridor begrazen. Daarvoor worden speciale netten geplaatst, zodat het op de juiste plekken gebeurt. Er wordt gekeken naar welke gebieden het meest baat hebben bij deze natuurlijke interventie.

Het vervolg

Na twee weken brengt de herder de schapen naar andere terreinen in de Kempen. Deze beheersmaatregel draagt over een langere periode bij aan de ontwikkeling van een heidevegetatie gedomineerd door struikhei. Hiermee wordt de biodiversiteit bevorderd.

De gemeente Waalre blijft zich inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van de natuurgebieden. Innovatieve methoden zoals begrazing met schapen spelen een belangrijke rol inde realisatie van duurzame en bloeiende natuurgebieden.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.