Woningeigenaren: onderzoek MuWi-vloersysteem

Geplaatst op dinsdag 17 oktober 2023

In mei 2023 is in een school in Rotterdam een deel van een betonnen vulelement uit een verdiepingsvloer door het plafond omlaag gevallen. Gelukkig zijn hierbij geen slachtoffers gevallen. Bij onderzoek van de gemeente Rotterdam en TNO bleek op nog een aantal andere plaatsen sprake te zijn van scheuren in vulelementen. Ook bij twee andere scholen waren dezelfde gebreken aanwezig. TNO geeft aan dat er bij geen van de scholen acuut gevaar was voor het loskomen van betonelementen of delen daarvan.

Geen MuWi-systeem in scholen Waalre

De betreffende scholen zijn gebouwd met het MuWi-systeem. Bij dit bouwsysteem, in Nederland toegepast van 1951 tot en met 1973, bestaat de vloer uit betonnen balkjes waartussen betonnen vulelementen zijn geplaatst. Bij de scholen bleek dat in een aantal gevallen de onderkant daarvan was losgeraakt. De vloer zelf was niet verzwakt, maar het risico bestond vooral uit het losraken van het onderste deel van het betonelement.

Hoewel dit systeem in onze regio niet of nauwelijks voorkomt, heeft gemeente Waalre uit voorzorg voor de eigen scholen een onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat daar inderdaad geen MuWi-systeem is toegepast.

MuWi in woningen en appartementen

Het MuWi-systeem kan echter ook toegepast zijn in woningen en appartementen gebouwd in de periode 1951-1973. Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft ons aangeraden alle eigenaren van woningen en appartementen uit die periode te informeren. Schadegevallen zijn niet bekend. Omdat bij woningen meestal sprake is van een vast plafond, zal een eventuele schade naar alle waarschijnlijkheid niet tot problemen leiden.

Weet of vermoed je dat in je woning of appartement een MuWi-systeem is toegepast, dan is het raadzaam deze te inspecteren en zo nodig te herstellen. Lees ook het onderzoeksrapport van TNO. In je eigen bouw- en constructietekeningen is terug te vinden welk vloertype is toegepast.

Meer informatie over het MuWi-systeem

Heb je verder nog vragen voor de gemeente, neem dan contact op met de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving via 040-2282500.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.