Het nieuwe afvalsysteem, hoe zit het ook alweer?

Geplaatst op dinsdag 22 augustus 2023

Je hebt het vast en zeker meegekregen, vanaf 4 september verandert de inzameling van restafval (grijze container).

Wat gaat er veranderen?

  • Je gaat betalen voor iedere keer dat je de restafvalcontainer aan de straat zet (€8,75 voor een 140L container en €15 voor een 240L container, dit noemen we het variabele tarief)
  • De afvalstoffenheffing is vanaf dan opgebouwd uit een basis/ vast tarief én een variabel tarief op basis van het aantal keer dat je de restafvalcontainer hebt aangeboden. Het variabele tarief (het aantal keer dat je de restafval container laat legen) over 2023 wordt per huishouden in rekening gebracht bij de aanslag afvalstoffenheffing begin 2024. Het basis/vaste tarief over het jaar 2023 heb je al betaald bij de aanslag van begin 2023.
  • We gaan het restafval 2 keer per maand ophalen zodat je meer mogelijkheden hebt om het afval aan te bieden, bijvoorbeeld om de 6 weken.
  • Jouw inzameldagen wijzigen mogelijk vanaf september, kijk hiervoor op de digitale afvalkalender: afvalkalender.waalre.nl
  • Woon je in een appartement? Dan verandert er voorlopig niets. Je blijft alleen een vast bedrag betalen voor jouw restafval. Je krijgt bericht wanneer er voor jou iets verandert.
  • In het najaar introduceren we een grondstoffen inleverpunt voor klein grofvuil dat in een boodschappentas past. Deze faciliteit komt maandelijks in de dorpskern te staan waar je klein huishoudelijk grofvuil kunt inleveren, zoals een kapotte pan, kapotte broodrooster of piepschuim. Dit scheelt je een ritje naar de milieustraat.

Waarom?

In de gemeente Waalre is het doel om de hoeveelheid restafval te verlagen naar 100 kilo per inwoner per jaar, nu is dat 152 kilo. Door ons afval beter te scheiden verminderen we de hoeveelheid restafval. Je betaalt bij het nieuwe inzamelsysteem per keer dat de grijze container aan de straat staat. Een inwoner die afval goed scheidt, heeft minder vaak een volle bak om aan de straat te zetten en betaalt dus minder dan een inwoner die afval minder goed scheidt. Deze manier van afvalinzameling is een veelgebruikte methode in Nederland om de hoeveelheid restafval te verminderen. Want wist je dat in Nederland minder dan 35% van het gemiddelde afval in een grijze container, echt restafval is? Goed scheiden loont dus. En is beter voor het milieu én je portemonnee!

Gebruik de afval app

Je hebt in juli een brief ontvangen met jouw afvalkalender en de afvalscheidingswijzer. Hierop staat welk afval je op welke manier gescheiden kunt inleveren. Wist je ook dat de gemeente een digitale afvalkalender heeft?

In de afval app vind je alle informatie over ophaaldagen en afval zoals bijvoorbeeld restafval, papier, luiers, maar ook wanneer de tuinkorven worden geplaatst en wanneer de kca-wagen er staat.

Vergeet nooit meer een inzamelmoment

Je kunt jouw persoonlijke afvalkalender online bekijken. Vul jouw postcode en huisnummer in om jouw afvalkalender te bekijken, te printen of te downloaden. Via de app kun je zien wanneer het afval bij jou wordt ingezameld en je kunt een melding krijgen als jouw afval opgehaald wordt.

Dit is het laatste jaar dat we je per post een papieren versie sturen van de afvalkalender. Je kunt via afvalkalender.waalre.nl zelf een print maken. Mocht je hier vanaf 2024 niet uitkomen, bel dan de gemeente op 040-2282500 of mail naar gemeente@waalre.nl en wij sturen je een papieren versie.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.