Tijdelijke woningen Boerenbondterrein niet haalbaar

Geplaatst op donderdag 13 juli 2023

Ondanks alle inspanningen blijkt het financieel onhaalbaar om tijdelijke woningen te realiseren op het voormalige Boerenbondterrein in Waalre. Deze conclusie trekken zowel Woonstichting ‘thuis, de provincie en de gemeente, die het afgelopen jaar samen dit vraagstuk verkenden. Alle partijen vinden het jammer, gezien de grote woningnood, maar moeten reëel blijven. De gemeente beraadt zich op de vervolgstappen over een permanente invulling van dit terrein.

De oplopende bouwkosten, de relatief lange levertijden en de verwachte doorlooptijd van noodzakelijke vergunningprocedures afgezet tegen de tijdelijkheid van de woningen, zorgen ervoor dat het realiseren van tijdelijke woningen op deze locatie niet haalbaar is. Ondanks medewerking van de provincie en de garantieregeling vanuit het Rijk, blijken de financiële risico’s te hoog. Partijen zien het daarom niet meer als een maatschappelijk verantwoorde investering voor de lange termijn.

Het afgelopen jaar is op een constructieve manier samengewerkt. Deze provinciale pilot droeg bij aan de kennis over het versneld bouwen van tijdelijke woningen. Deze kennis wordt op landelijk niveau gedeeld.

Het voormalige Boerenbondterrein is in eigendom van de gemeente. Na de zomer gaat de gemeente zich verder beraden op een passende en permanente invulling van dit terrein. Op een andere locatie, de Meester Slootsweg, realiseert woonstichting ‘thuis in samenwerking met de gemeente 28 tijdelijke woningen. Deze woningen worden in het najaar gerealiseerd. Deze invulling draagt bij aan de regionale opgave om versneld en betaalbaar tijdelijke woningen te bouwen.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.