Wat te doen bij wortelgroei in het riool

Geplaatst op dinsdag 11 juli 2023

Als bewoner heb je het recht om boomwortels die in het riool groeien te kappen en te verwijderen. Ook als het wortels van gemeentelijke bomen zijn. Boomwortels kunnen het riool namelijk verstoppen of beschadigen. Dit wordt  wortelkaprecht genoemd.

Wortelkaprecht

Wortelkaprecht is het recht om de wortels van bomen en struiken die zich op je eigen stuk grond bevinden, te verwijderen of te korten als deze overlast veroorzaken. Het wortelkaprecht geldt voor bomen en struiken die eigendom zijn van jezelf, je buren of van de gemeente en die over de erfgrens heen groeien.

Het doel van het wortelkaprecht is het voorkomen van schade aan je woning, het riool of andere bouwwerken, als gevolg van het doorgroeien van wortels. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van wortelkap, zodat de boom of struik niet onnodig wordt beschadigd. Hierbij is het belangrijk om te weten wie in welke situatie verantwoordelijk is.

Wie is er verantwoordelijk

  • De gemeente is verantwoordelijk voor goed onderhoud van de bomen in het openbaar gebied. De gemeente kan echter niet alle ondergrondse wortels controleren.
  • Ook is de gemeente verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud van de riolering in het openbaar gebied (denk aan parken en speelveldjes, maar ook aan openbare wegen zoals stoepen).

Deze verantwoordelijkheid stopt bij de grens van jouw stuk grond. Vanaf dat moment ben jezelf of is je huisbaas hiervoor verantwoordelijk.

  • Als boomwortels via het gemeentelijk deel het riool ingroeien dan is de gemeente ook verantwoordelijk voor de aanpak van de verstopping.
  • Als de boomwortels op jouw stuk grond de riolering ingroeien dan ben jezelf of is je huisbaas verantwoordelijk. Ook als het wortels van gemeentelijke bomen zijn.

Voordat je de wortels gaat verwijderen is het met het oog op het behoud van de boom, verstandig om met de buren te overleggen en hun toestemming te vragen. Hierdoor kunnen toekomstige conflicten voorkomen worden. In het geval van gemeentelijke bomen kun je advies inwinnen bij het team openbare ruimte openbareruimte@waalre.nl

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.