Terug- en vooruitblik op een Gezond Waalre met betrokken partners

Geplaatst op donderdag 15 juni 2023

Afgelopen woensdagavond blikte de gemeente Waalre samen met betrokken partners en geïnteresseerden van het Waalres Sport- en Beweegakkoord en het Lokaal Preventieakkoord Gezond Waalre, terug op de ambities van de afgelopen 3 jaar. Daarna blikten we vooruit op de ambities tot 2026, met als doel een gezonde generatie in 2040.

Wethouder Vortman opende de avond en benadrukte het belang van een gerichte aanpak voor een gezonde generatie. We worden met zijn allen ouder en ongezonder. We bewegen te weinig en hebben meer overgewicht. In het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) zetten gemeenten en GGD’en, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS gezamenlijk in op een gezond en actief leven met een stevige sociale basis. In het GALA zijn daarom ambities gesteld.

De gemeente Waalre gaat nu aan de slag om de landelijke ambities door te vertalen naar een lokale aanpak. Met als basis het stimuleren van ‘positieve gezondheid’. Dit wil zeggen dat inwoners in staat zijn om met fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te houden. Dat leggen we vast in plannen op thema, waaronder het Leefstijlakkoord – de opvolger van het Sportakkoord. Dit werken we samen met het veld, de partners en betrokkenen, verder uit. De overheid heeft een subsidie (SPUK) beschikbaar gesteld om de acties te kunnen uitvoeren.

De avond zelf werd direct benut om met elkaar na te denken over een goede aanpak voor de verschillende ambities. Er werden vragen gesteld, suggesties geopperd en toelichting gegeven vanuit ieders werkgebied. Door met elkaar samen te werken, zowel binnen de gemeente als op regionaal niveau, kunnen we elkaar versterken en aanwezige kennis en middelen benutten.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.