Bestrijden eikenprocessierups

Geplaatst op maandag 22 mei 2023

Dit jaar wordt er niet preventief gespoten om de eikenprocessierups te bestrijden. Dit is niet nodig omdat de plaagdruk laag is. Dit betekent dat er weinig eikenprocessierupsen zijn. De processierupsen die er zijn, worden opgezogen.

Als er budget overblijft, gebruiken we dit om de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups, zoals vleermuizen en vogels, voldoende nestplaatsen te bieden. Op deze manier krijgt de eikenprocessierups ook in de toekomst weinig kans en blijft de overlast uit of beperkt.

Beheerplan om eikenprocessierups tegen te gaan

Eerder is een beheerplan vastgesteld om de overlast van de eikenprocessierups de komende jaren terug te dringen. De gemeente neemt daarom maatregelen op korte en lange termijn.

Preventief bespuiten

De eerste maatregel die genomen wordt is het preventief bespuiten van eikenbomen met een biologisch middel tegen de eikenprocessierups. We bespuiten alleen de eikenbomen op locaties met een hoog risico zoals basisscholen, sportvelden en drukke fietsroutes. Plaatsen waar beschermde vlindersoorten aanwezig zijn worden niet preventief bespoten. Dit jaar is het dus niet nodig om preventief te bespuiten.

Opzuigen processierupsen

Daarnaast verwijderen we de aanwezige processierupsen door middel van opzuigen. Op drukke plekken zoals langs fietspaden en bij scholen gaan we vanaf mei wekelijks langs om te kijken of er processierupsen aanwezig zijn. Als dit het geval is worden de rupsen direct verwijderd.

Vergroten biodiversiteit

Voor de lange termijn zet de gemeente in op het vergroten van de biodiversiteit door onder andere het inzaaien van bloemrijke bermen, ecologisch maaibeheer en het planten van bloembollen. Het bloemenmengsel in de bermen trekt natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan. Vogels eten de rupsen en vallen de nesten aan. Vleermuizen eten de nachtvlinders waardoor het overlast in het opvolgend jaar aanzienlijk minder zal zijn. Door het maken van woonruimte voor vogels en vleermuizen zorgen we dat deze natuurlijke bestrijders een plek krijgen in ons ecosysteem.

Je kunt zelf ook iets doen

Door bijvoorbeeld het ophangen van nestkastjes in je eigen tuin. De vogels die hierop af komen gaan dan in de buurt opzoek naar voedsel, waaronder eikenprocessierupsen.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.