Ontvang jij het NL-Alert testbericht?

Geplaatst op dinsdag 9 mei 2023

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Denk aan een grote brand of een rookwolk met giftige stoffen. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, volg het advies op en informeer anderen. Op maandag 5 juni verstuurt de overheid een testbericht.

Check je mobiel

NL-Alerts ontvang je op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, dan hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Let wel op, het NL-Alert testbericht kan luid binnenkomen wanneer je je oordopjes of een koptelefoon gebruikt. Ook zie je NL-Alert steeds meer op digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Informeer anderen

Het kan gebeuren dat iemand het NL-Alert nog niet heeft gezien. Krijg je een NL-Alert waarin staat dat je door een rookwolk met giftige stoffen binnen moet blijven en de ramen moet sluiten? En zie je tegelijkertijd dat de buurvrouw net haar hond uitlaat? Dan kun je ervan uitgaan dat zij het NL-Alert niet heeft gelezen. Waarschuw haar dan. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie.

NL-Alert testbericht

Op maandag 5 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Hierdoor herken je een NL-Alert bij een echte noodsituatie. Het testbericht ziet er op maandag 5 juni zo uit:

NL-Alert 05-06-2023 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english

Twee keer per jaar

Elk jaar op de eerste maandag in juni en december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht. Indien de eerste maandag van de maand op een feestdag valt, wordt het testbericht de eerstvolgende maandag verstuurd. Ook meet de overheid na afloop van de testberichten het bereik van NL-Alert. Wil je meer weten? Kijk dan op nl-alert.nl.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.