Onthulling ontmoetingsplek Waalre 100 jaar

Geplaatst op maandag 8 mei 2023

Waalre100-bank voor het Huis van WaalreVoor het Huis van Waalre verrees afgelopen week de ‘Waalre100-bank’. Een kleurrijk bankje van gerecycled plastic, ingezameld en gemaakt door de basisschoolkinderen van Waalre. Komende dinsdag wordt om 13.00 uur het bankje officieel onthuld. Ook vindt dan de start plaats van het IVN-project ‘Waalre100Bomen’.

Plastic recyclen is een nieuwe ambacht en noodzakelijk om een duurzame toekomst tegemoet te gaan. In het kader van 100 jaar Waalre zijn kinderen van alle Waalrese basisscholen aan de slag gegaan met het inzamelen van gebruikt plastic. Dit brachten zij donderdag 2 maart mee naar het Huis van Waalre om samen met kunstenaar Kees van den Boogaart dit te recyclen tot plastic staven. Van den Boogaart heeft met zijn medewerkers van al het plastic een kleurrijke bank gerealiseerd, dat tot wel 300 jaar meegaat. 

Ontmoetingsplaats

Op woensdag 15 maart – na de jaarlijkse Boomplantdag – werd een Lindeboom voor het Huis van Waalre onthuld. Deze culturele jubileumboom kenmerkt het 100-jarig bestaan. Het is ook de eerste boom van het IVN-project ‘Waalre100Bomen’, waarbij IVN Waalre 100 inheemse bomen vergeeft aan inwoners, om te planten in particuliere tuinen. “Help de natuur en plant een jubileumboom in je tuin. Dat is de boodschap van onze actie”, aldus IVN-vrijwilliger Peter Bleijs. Het kleurrijke bankje is om de jubileumboom geplaatst. Nog dit jaar volgt nog een informatiebord bij de boom en bank, waarop informatie over het 100-jarig bestaan staat en de verwijzing naar een aantal nieuwe fiets- en wandelroutes in Waalre. Stichting Waalre100: “Op deze manier creëren we een heel duurzame en betekenisvolle ontmoetingsplaats voor de inwoners van Waalre.”

Waalre100Bomen

IVN Waalre kiest in hun voor 100 duurzame en inheemse bomen, omdat zij van nature thuishoren in het Nederlandse landschap en het beste gedijen op de gronden zoals wij deze in Nederland hebben. “De jubileumboom voor het Huis van Waalre is erg groot. Voor de inwoners van Waalre hebben we gekozen voor een kleinere jubileumboom, die goed past in de tuinen van onze inwoners. Het gaat om de Gele Kronoelje. Dinsdag start deze actie en kunnen inwoners zich aanmelden voor een jubileumboom”, aldus Bleijs.

Onthulling

Bij de onthulling komende dinsdag zijn de betrokken basisschoolklassen uit Waalre uitgenodigd en IVN Waalre. Burgemeester Oosterveer onthult het bankje en Peter Bleijs en Ben Putman spreken namens IVN Waalre over de start van Waalre100Bomen.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.