Onderhoud aan het Blokven

Geplaatst op woensdag 12 april 2023

Op zaterdag 18 maart heeft de buurt aan het Blokven voor de tiende keer als buurtinitiatief samen met de IVN Natuurgroep Waalre ven onderhoud uitgevoerd.

Tot ver in de jaren '90 was het Blokven waterdragend, maar bleek in 2011 helemaal vol te staan met dennenbomen van 2 tot 3 meter hoog en was daardoor ook vrijwel drooggevallen. Bomen en zeker dennenbomen slurpen dagelijks heel het jaar door veel water. Door een gezamenlijk initiatief van de buurtbewoners en IVN Natuurwerkgroep Waalre zijn de bomen verwijderd en de venoevers opgeschoond. Sindsdien heeft de buurt samen met de Natuurwerkgroep jaarlijks onderhoud verricht door opkomende dennen en berken tijdig te verwijderen.

In 2017 heeft de gemeente als aanvulling ook chopperwerk verricht aan de oostzijde van het ven. Chopperen is diep maaien om de voedselrijke bovenlaag te verwijderen waardoor er een voedselarmere bodem ontstaat wat erg goed is voor de specifieke plantengroei van een ven. Vier jaar later is de westzijde van het ven op dezelfde manier aangepakt. Ondanks de droogte van de laatste jaren zien we toch stap voor stap water en de bij behorende kikkers terug komen. Voor de gehele flora en fauna een flinke stap voorwaarts. Door de samenwerking tussen de verschillende partijen is er sprake van duidelijk venherstel.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.