Kinderen maken ‘100-jaar bank’ met eigen gebruikt plastic

Geplaatst op woensdag 1 maart 2023

Plastic recyclen is een nieuwe ambacht en noodzakelijk om een duurzame toekomst tegemoet te gaan. In het kader van 100 jaar Waalre zijn kinderen van alle Waalrese basisscholen aan de slag gegaan met het inzamelen van gebruikt plastic. Dit brengen zij donderdag mee naar het Huis van Waalre om samen met kunstenaar Kees van den Boogaart dit te recyclen tot plastic staven. Van deze staven wordt een 100 jaar Waalre-bank gemaakt.

Van den Boogaart is het gezicht van de stichting Sparkling Plastic, de enige ‘plastic werkplaats’ van Noord-Brabant. Hij leert mensen op een educatieve, creatieve en sociale manier hoe hard plastic gerecycled wordt. Op dit moment wordt slechts 7% van het plastic wereldwijd hergebruikt. Van den Boogaart: “Met het recyclen van plastic leren de kinderen dat je het niet zomaar weg moet gooien. Ze ruimen hun rommel op en werken samen aan een creatief project. Door het her te gebruiken zien zij hoe het recyclen werkt en draagt het bij aan een stukje bewustwording duurzaam om te gaan met de aarde. Hiermee verkleinen zij hun ecologische voetafdruk.”

Hoe gaat dit in zijn werk?

De kinderen van de Waalrese basisscholen nemen donderdag zelf hun plastic (polyethyleen) mee naar het Huis van Waalre. Dit wordt eerst geselecteerd op soort en kleur. Daarna wordt het geshredderd tot granulaat. Dit wordt verwarmd in de machines en daarin omgevormd tot een nieuw product. De kinderen gaan in groepjes aan het werk en rouleren door het proces. “Wij vinden het belangrijk kinderen actief te betrekken bij het plasticprobleem. Kinderen zijn de toekomst en daar zit ook de energie en kans om anders met een grondstof zoals plastic om te gaan. Want eerlijk is eerlijk: de generatie voor hen laat het wel een beetje afweten”, aldus de kunstenaar.

‘100 jaar-bank’

De bank wordt na donderdagmiddag door Van den Boogaart tot een grote, ronde bank vervaardigd. Op woensdag 15 maart wordt een herdenkingsboom (linde) voor 100 jaar Waalre voor het Huis van Waalre onthuld. Dit gebeurt na de traditionele Boomplantdag, ook door de Waalrese basisschoolleerlingen. Om deze boom komt de ‘100 jaar Waalre-bank’ te staan. Deze wordt onthuld op donderdag 30 maart. De herdenkingsboom en -bank zijn het centrale punt van de feestelijkheden rondom Waalre100. Bij het Huis van Waalre komen de dorpen Aalst en Waalre samen. Vanuit hier worden medio 2023 ook diverse wandel- en fietsroutes gelanceerd.

Waalre100

Het project met de herdenkingsboom en het bankje zijn onderdeel van de festiviteiten rondom Waalre100, het 100-jarig bestaan van de gemeente. Het gehele jaar vinden er diverse (nieuwe) evenementen voor Waalre100 plaats. Ook wordt de gemeente verrijkt op het vlak van kunst, cultuur en natuur. Dit project is hier een onderdeel van. Kijk voor de actuele informatie van Waalre100 op de website van de stichting: www.waalre100.com.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.