Biodiversiteit voor een betere leefomgeving

Geplaatst op dinsdag 21 februari 2023

Het is helaas droevig gesteld met onze biodiversiteit. Sinds 1850 is maar liefst 85% van onze biodiversiteit verdwenen. Met biodiversiteit bedoelen we de verscheidenheid aan levende organismen op onze wereldbol. Onmisbaar, want deze diversiteit zorgt voor een schone lucht, goede kwaliteit van de bodem en bestuiving van gewassen. Het helpt om de klimaatverandering te bestrijden en vermindert de impact van extreem weer.

De confrontatie

Tijdens de inspiratiebijeenkomst over biodiversiteit werden raadsleden, collegeleden, medewerkers van de gemeenten, partners van IVN Natuurwerkgroep Waalre en Bosgroep Zuid meegenomen in te ondernemen acties voor meer diversiteit in het openbaar groen.  Communicatie speelt een belangrijke rol. Waar vroeger vele maairondes alle diversiteit wegnamen in perken en groenstroken, wordt nu bewuster gemaaid. Allemaal om het de bloemetjes en de bijen (hiermee bedoelen we de vele insecten, vogels en planten) het naar hun zin te maken. Dat de biodiversiteit zo drastisch is afgenomen in de afgelopen jaren, komt door ons. Door activiteiten in land gebruik, vervuiling en klimaat.

Informatie en inspiratie

Heeft het te maken met conditionering? Gedrag dat wat we jaren geleden hebben meegekregen van onze ouders? Onze buren? Tuinen en perken moesten geschoffeld en aangeharkt zijn. Inclusief beplanting met vaak dezelfde soorten, denk aan Buxus en Hedera. Ook in onze gemeente leverde het vele jaren schoffelen geen diversiteit. Jarenlang hadden we in onze hoofden dat een mooie tuin vrij moet zijn van blad. Kort gemaaid gras. Ook beheerders van het openbaar groen in onze gemeente gingen toen nog uit van strak onderhoud met weinig diversiteit in beplanting en ondergrond. Deze aanpak is in de afgelopen jaren gelukkig al veranderd. Denk aan het beperkt maaien van bermen en groenstroken. Bij de vernieuwing van perken, het planten van nieuwe bomen, houden we rekening met diversiteit.

Actie

Om biodiversiteit te beoordelen en verbeteringen te monitoren gaat de gemeente Waalre aan de slag met een biodiversiteitslabel. Een label in te zetten van A t/m G. Met het labelen beoordeelt de gemeente straks de mate van biodiversiteit in straat, park, bos, wijk of de hele openbare ruimte. Een aanpak, ter verbetering van onze leefomgeving. Ook inwoners kunnen een check uitvoeren voor eigen tuin, omgeving.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.