Terugblik gespreksavond “(Een) weg uit armoede”

Geplaatst op maandag 30 januari 2023

Om in kaart te brengen hoe inwoners met geldzorgen direct en langdurig geholpen kunnen worden, werden 18 januari ervaringen en ideeën verzameld tijdens de gespreksavond ‘(Een) weg uit armoede’. Die avond was onderdeel van het proces om nieuw beleid te maken.

Iedere inwoner zou volop moeten kunnen meedraaien in het leven. Zelfredzaam zijn en zonder financiële zorgen. Dat kan door armoede te bestrijden, maar ook door te voorkomen dat mensen serieuze geldzorgen krijgen. De gemeente Waalre en organisaties als de Voedselbank Aalst-Waalre, ouderenverenigingen, Diaconaal Noodfonds, Ergon en stichting Leergeld Valkenswaard-Waalre willen helpen die kwetsbaarheid te verminderen. Daar ontwikkelt gemeente Waalre nu nieuw beleid voor.

Een vollediger beeld van de problematiek

Ervaringsdeskundigen, organisaties, ambtenaren, betrokken inwoners, enkele gemeenteraadsleden en wethouder Kees Vortman gingen het gesprek aan. Zij schetsten samen een beeld van de problematiek. Wat gaat al goed en waar kan het beter? Hoe willen mensen geïnformeerd worden over nieuwe mogelijkheden? Willen ze betrokken worden en hoe kunnen we ze bereiken? Uit de opbrengst van die avond volgen binnenkort concrete acties.

‘Mensen met geldzorgen ervaren een drempel’

Goed beleid is beleid dat wordt gemaakt sámen met de inwoners om wie het gaat en de organisaties die nauw betrokken zijn. Toch is het niet makkelijk om inwoners met geldzorgen te bereiken. Dat bleek ook uit de opkomst die avond. Er is een drempel; schaamte kan een rol spelen. Ook het woord ‘armoede’ nodigt niet uit om naar voren naar te treden, was de conclusie. ‘Laten we daarvan afstappen’, klonk het. De vraag is nu hoe we mensen de kans kunnen geven hun ervaringen te delen, zonder stigma, in alle veiligheid en met volle aandacht.

Contact

Het blijft dus niet bij twee gespreksavonden. De gemeente Waalre wil in contact komen en blijven met mensen die hun ervaring, idee of hartenkreet willen delen. Tijdens de ontwikkeling van nieuw beleid en ook daarna. Heb je de avond gemist en wil je graag je idee of verhaal delen? Stuur dan een mail o.v.v. armoedebeleid naar gemeente@waalre.nl.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.