Meer variatie en ruimte voor bomen in de bossen van gemeente Waalre

Geplaatst op dinsdag 17 januari 2023

Vanaf begin januari start Bosgroep Zuid Nederland in opdracht van gemeente Waalre met werkzaamheden in de bossen ten zuiden van de Hutdijk. Tijdens de werkzaamheden worden bomen verwijderd om zo andere bomen, struiken en kruiden meer ruimte te geven.

Vitalere bomen en meer variatie in het bos

Als een boom meer ruimte krijgt, gaat deze beter groeien en wordt dikker, stabieler en vitaler. In verschillende bosvakken worden ook open plekken gemaakt. In deze open plekken is ruimte voor een nieuwe generatie bos. Door deze aanpak veranderd het bos langzaam maar zeker richting een meer gevarieerd bos met meer variatie in boomsoorten, leeftijden, diameters en hoogtes. Hierdoor ontstaan afwisselingen in hoog en laag, dichte en meer open gebieden waardoor het leefgebied aantrekkelijker wordt voor een verscheidenheid aan planten en dieren. Maar ook voor de bezoeker; de belevingswaarde van de natuur wordt sterk vergroot.

Werkzaamheden

De werkzaamheden worden uitgevoerd met een oogstmachine die de bomen verwijderd, ontdoet van de zijtakken en de stam in stukken zaagt. De gezaagde stukken worden verzameld en naar de houtverwerker gebracht. De takken van de verwijderde bomen blijven achter in het bos. In deze takken en soms stamstukken is een grote hoeveelheid voedingsstoffen opgeslagen. In het dode hout leven talrijke soorten schimmels (paddenstoelen), bacteriën en insecten. Zij maken van het dode hout een voedselrijke humuslaag. Daarnaast is het een schuilmogelijkheid voor dieren. Het dode hout wordt bewust achtergelaten in de bossen, omdat het een onmisbare rol speelt in het ecosysteem.

Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer

Bij de uitvoering van de bosbeheermaatregelen wordt gewerkt volgens de Gedragscode Bosbeheer. Deze gedragscode schrijft voor dat flora en fauna wordt ontzien, bijvoorbeeld roofvogelnesten, spechten(nest) bomen, mierennesten, holen en zeldzame planten.

Voor meer informatie of vragen kan je contact opnemen met Bosgroep Zuid Nederland via 040-2066360.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.