Per 1 januari is het evenementenbeleid gewijzigd

Geplaatst op maandag 16 januari 2023

De gemeente Waalre is een bruisende gemeente waar veel evenementen worden georganiseerd. Afgelopen jaren zijn wij druk bezig geweest met het efficiënter maken  van de behandeling van de aanvragen en meldingen voor het organiseren van evenementen. Het evenementenbeleid is daarom aangepast. Per 1 januari 2023 zijn een aantal veranderingen ingegaan.

Melding of vergunning digitaal aanvragen

Een melding van een evenement en een aanvraag voor een evenementenvergunning dien je digitaal in via de pagina Evenement: melding of vergunning. De melding of vergunning wordt ook digitaal afgehandeld en verzonden. Als we de aanvraag of melding niet digitaal ontvangen, nemen we deze niet in behandeling. Let op, dien je meldingen of aanvragen niet eerder in dan 6 maanden vóór de start van het evenement. Zo voorkom je dat we de vergunning achteraf moeten wijzigen.

Evenement organiseren in 2023?

Geef de datum alvast door aan vergunningen@waalre.nl. Het reserveren van een datum op de evenementenkalender betekent niet dat je het evenement mag organiseren. Hiervoor moet je een melding of verleende vergunning hebben.

Evenementenkalender

Je kunt in januari 2023 alvast aangeven op welke datum je een evenement wil organiseren. Geef dan ook alvast de gewenste locatie door. Stuur hiervoor een mail naar vergunningen@waalre.nl. Wij reserveren dan een plek voor jouw evenement op onze evenementenkalender. Wanneer er overlap is, gaan wij in gesprek met de organisatoren om een oplossing te zoeken.

Het reserveren van een datum op de evenementenkalender betekent niet dat jij het evenement mag organiseren. Hiervoor moet je een melding of verleende vergunning hebben.

Meerjarige evenementenvergunning

Het is niet meer mogelijk om een meerjarige evenementenvergunning aan te vragen. We merken ieder jaar dat veel evenementen alsnog wijzigen. Door deze wijzigingen is de vergunning niet meer geldig en is een nieuwe beoordeling nodig. Dit kost meer tijd voor alle partijen. Daarom verlenen we geen meerjarige evenementenvergunning meer.

Attributen kleiner dan 25 m2

Bij het organiseren van evenementen wordt regelmatig gebruik gemaakt van het openbaar groen. Eén van de plekken waar dit het meest gebeurt, is de Markt in Waalre. We willen ervoor zorgen dat het openbaar groen ook in de toekomst groen blijft. Om te voorkomen dat het groen teveel schade krijgt, stellen we voorwaarden.

Wij hebben besloten dat onder de kroonprojectie  van bomen alleen ‘lichte’ attributen worden toegestaan. Dit betekent dat alleen kleine tenten (kleiner dan 25 m2), marktkramen, linten, terrassen enzovoort onder een boom mogen staan. Zwaardere attributen zoals aggregaten, vrachtwagens, kermisattracties en koelingen staan we niet toe. Wel kan het college enkele keren per jaar een uitzondering maken. Er mag dan een grotere tent met een zwevende vloer onder de kroonprojectie staan.

De Markt

Op de Markt in Waalre vinden regelmatig evenementen plaats. Vaak worden alle wegen rondom de Markt afgezet. Steeds meer inwoners hebben hier last van. We willen ervoor zorgen dat gemeente Waalre een bruisende gemeente blijft én dat het verkeer goed kan blijven doorstromen. Daarom hebben wij besloten om de Markt niet meer volledig af te sluiten voor verkeer. Organisatoren moeten een keuze maken welke straat zij willen openhouden voor gemotoriseerd verkeer. Je kunt kiezen om de hoek Dreefstraat-Hoogstraat open te houden óf om de Willibrorduslaan – Markt - Molenstraat open te houden.

Vooraf en achteraf bespreken evenement

We merken dat er veel vragen zijn over het organiseren van een evenement waar een vergunning voor nodig is. Daarom gaan we graag voor en na het evenement met jou als organisator in overleg. Dit voorkomt veel wijzigingen. Zo zorgen we ervoor dat het behandelen van de vergunningaanvraag sneller en makkelijker verloopt. Heb je vragen en behoefte aan een gesprek? Neem dan gerust contact met ons op.

Zet ook jouw evenement in het teken van Waalre100

Op 1 januari 2023 bestaat onze gemeente 100 jaar. Elke organisatie mag de Waalre100 toolbox gebruiken om het evenement aan te kleden met Waarle100-materiaal. Zo laten we samen zien dat we trots zijn op het 100-jarig bestaan van onze gemeente. Vraag de toolbox op tijd aan via 100@waalre.nl.

Vragen

Heb je vragen over het organiseren van jouw evenement en behoefte aan een gesprek? Neem dan gerust vooraf contact met ons op. Dit voorkomt veel wijzigingen achteraf. Zo zorgen we ervoor dat het behandelen van de vergunningaanvraag sneller en makkelijker verloopt.

Het volledige evenementenbeleid is te vinden op de pagina Evenement: melding of vergunning.

 

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.