Geslaagde eerste gespreksavond armoedebeleid

Geplaatst op woensdag 30 november 2022

Op woensdag 23 november organiseerde de gemeente Waalre een eerste gespreksavond over het armoedebeleid. Betrokken organisaties op het gebied van armoedebestrijding in Waalre zijn op deze avond met elkaar in gesprek gegaan. Ook waren er enkele raadsleden aanwezig om mee te luisteren.

Tijdens de avond kwam naar voren dat het lastig blijft om mensen over te halen zich op tijd te melden met hun financiële problemen. En ook dat de huidige energiecrisis en inflatie iederéén kan treffen. Een van de deelnemers vertelde: ‘het gaat om mensen zoals jij en ik’. Daarnaast bleek uit het gesprek dat, omdat mensen vaak te lang wachten, snel handelen en ruimte om zaken te regelen erg belangrijk is. Uit het gesprek bleek dat de betrokken organisaties graag samen mensen met financiële problemen willen bereiken en helpen.

Op de korte en lange termijn

Met alle organisaties is gesproken over wat we met elkaar extra kunnen doen op korte termijn aan armoede voor de mensen in Waalre die het moeilijk hebben door de huidige energiecrisis en stijgende prijzen. Ook is gesproken over wat nodig is voor structureel armoedebeleid dat begin 2023 wordt vastgesteld. In januari komt er een vervolggesprek met alle organisaties.

Kees Vortman, wethouder Sociale Zaken:

We hebben een goede eerste avond gehad en met elkaar gekeken wat de mogelijkheden zijn, maar ook waar we nog tegenaan lopen. Bijvoorbeeld hoe we de inwoners die buiten bestaande regelingen vallen kunnen bereiken. Ik ben erg positief. De organisaties willen elkaar vinden en we hopen in januari concrete stappen te zetten om onze middelen zo goed mogelijk in te zetten voor de mensen die het zo nodig hebben.

Wil jij je verhaal vertellen?

Aan het einde van de gespreksavond werd aangegeven dat het begrijpelijk is dat mensen in armoede niet graag hun verhaal vertellen, maar dat het belangrijk is om die verhalen wel te horen. Lees je dit artikel, zit je in de problemen en wil je graag je verhaal vertellen, dan nodigen we je graag uit om dat te doen. Op de gespreksavond in januari of op een andere manier. Je kunt contact opnemen met Jacco den Hartog jdhartog@waalre.nl of met een van de organisaties op het gebied van armoedebestrijding in Waalre. Kijk voor een overzicht en meer informatie op waalre.nl/armoedebeleid.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.