Werkzaamheden Meertjesven komende wintermaanden

Geplaatst op dinsdag 29 november 2022

Vrijwilligers van IVN Natuurwerkgroep Waalre voeren de komende wintermaanden werkzaamheden uit rond het Meertjesven in Waalre. De oevers worden vrijgemaakt van bomen en struiken, zodat bedreigde plant- en diersoorten niet verder verdwijnen. Beeldbepalende bomen en struiken blijven behouden. De werkzaamheden worden in overleg met de gemeente Waalre, Bosgroep Zuid en de eigenaar van het ven uitgevoerd.

Het Meertjesven in Waalre is duizenden jaren geleden ontstaan en kent een lange geschiedenis. In de laatste eeuw is veel productiebos voor houtwinning geplant rondom de vennen. Stichting RAVON heeft in opdracht van IVN Natuurwerkgroep Waalre en de eigenaar van het ven een natuurherstelplan uitgebracht om het leefgebied van aanwezige reptielen en amfibieën te verbeteren. Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Jan en Jans Visser Fonds en de Nationale Postcode Loterij.

Voortbestaan plant- en diersoorten

De Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) voerde onderzoek uit naar de natuurwaarde bij het Meertjesven. Uit dit onderzoek bleek dat de oevers van het Meertjesven stapsgewijs vrijgemaakt moeten worden. Als de werkzaamheden niet worden uitgevoerd, dreigen de vennen dicht te groeien en plant- en diersoorten te verdwijnen. De helft van de Nederlandse amfibieën staat op de lijst van bedreigde soorten. De groei van teveel bomen en struiken langs de oevers van het Meertjesven vormt één van de oorzaken waardoor hun voortbestaan bedreigd wordt. Bij het leefgebied van amfibieën wordt terecht gedacht aan water. Voor hun voortplanting zijn ze daar inderdaad grotendeels van afhankelijk, daarnaast leven de meeste soorten de helft van het jaar op het land zoals de oevers van vennen.

Vrijmaken oevers

Een goed onderhouden ven moet bestaan uit oevers die tien tot vijftien meter vrij zijn van bomen en struiken. De oorspronkelijke bosrand bevindt zich nu in de moeraszone tot aan het water. Vooral jonge bomen zoals grove den en berk vind je nu al tot aan  en in de waterlijn van het Meertjesven. Tussen de jonge bomen hebben ook struiken als vuilboom en lijsterbes een plek ingenomen. Door het naalden- en bladerdek dringt zonlicht nauwelijks door tot op de oeverbodem. Voor amfibieën en reptielen is het op deze oeverranden dus niet meer mogelijk zich door de zon te laten opwarmen. Na het opwarmen in de zon gaan deze dieren op voedseljacht. Het is dus belangrijk om de oeverranden vrij te maken van bomen en struiken. Bomen nemen ten slotte veel water op waardoor de hoeveel water in het ven ook steeds meer onder druk komt te staan.

Voor nadere informatie of wanneer u mee wilt werken tijdens de uitvoering kunt u mailen naar IVN Natuurwerkgroep Waalre via ivn.nwgr.waalre@gmail.com.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.