Vuurwerk: let op elkaar!

Geplaatst op dinsdag 8 november 2022

De jaarwisseling komt dichterbij en er ontstaan weer vuurwerkkriebels bij de liefhebbers. Vuurwerk kan zeker erg mooi, leuk en spannend zijn, maar brengt helaas ook risico’s met zich mee. Er kan door vuurwerk (ernstig) lichamelijk letsel of schade ontstaan. Ook kan het afsteken ervan overlast geven. Houd daarom goed rekening met elkaar.

Om te voorkomen dat het misgaat, is vuurwerk aan strikte regels gebonden. Er zijn bijvoorbeeld regels over de verkoop, opslag en het gebruik van vuurwerk. Afsteken is alleen toegestaan tijdens de jaarwisseling tussen 18.00 uur en 02.00 uur. Het vuurwerk moet voldoen aan strenge kwaliteits- en keuringseisen. Bepaalde soorten vuurwerk zijn in Nederland altijd illegaal, omdat het te krachtig of niet gekeurd is.

Illegaal vuurwerk

Helaas zijn veel vuurwerkliefhebbers zich niet altijd bewust van de gevaren en regels of houden hier geen rekening mee. Elk jaar vallen er weer slachtoffers door vuurwerk. Zeker ook jongeren onderschatten regelmatig de risico’s en kiezen voor spanning en sensatie. Zij maken bijvoorbeeld onvoorspelbare vuurwerkbommen of kopen (via internet) illegaal vuurwerk uit het buitenland. Dit komt steeds vaker via postpakketten binnen. Ook halen jongeren het vuurwerk zelf in omliggende landen. De politie treft bovendien regelmatig (illegaal) vuurwerk aan in woningen. In veel van deze gevallen heeft zoon of dochter dit vuurwerk in huis verstopt, bijvoorbeeld in een kast of onder het bed.

Veiligheidsrisico’s en overlast

Al bij kleine hoeveelheden (illegaal) vuurwerk kunnen zéér gevaarlijke situaties ontstaan. Naast deze veiligheidsrisico’s veroorzaakt vuurwerk ook elk jaar schade. Bijvoorbeeld aan huizen of auto’s. Ook ervaart men op wisselende plekken in de gemeente al ver voor de jaarwisseling overlast door vuurwerk. Kinderen of dieren schrikken van het harde geluid en prullenbakken worden opgeblazen. Als iedereen op een verantwoordelijke manier omgaat met vuurwerk, wordt de kans op ongelukken en overlast vele malen kleiner. Zo houden we vuurwerk voor iedereen veilig en leuk.

Integrale aanpak: hoge boetes en zelfs sluiting!

Gemeente Waalre en de politie werken met verschillende instanties samen om vuurwerkongelukken te voorkomen en overlast/strafbare feiten aan te pakken. Overtreden van de vuurwerkregels kan leiden tot strafrechtelijke vervolging, hoge boetes en zelfs gevangenisstraf. Het aantreffen van (illegaal) vuurwerk in een woning of ander pand kan bovendien leiden tot het opleggen van bestuursrechtelijke straffen, zoals dwangsommen en/of het tijdelijk sluiten van een woning/pand. In het geval van een huurwoning, kan het leiden tot problemen met de huurovereenkomst.

Meer informatie? 

Meer weten over de regels en gevaren van vuurwerk? U vindt het onder andere op de website van de politie.

Een verboden situatie of vuurwerkoverlast melden kan bij de politie via telefoonnummer 0900 - 8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800 - 7000. Zo houden we samen onze buurten veilig en leefbaar!

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.