Waalre beleeft een prachtige Natuurwerkdag

Geplaatst op maandag 7 november 2022

Mensen aan het werk in de heideOp zaterdag 5 november, in de stralende zon, namen zo’n 60 inwoners van Waalre en Eindhoven deel aan de Natuurwerkdag. De leeftijd van de deelnemers varieerde tussen de 10 en 89 jaar. Een mooie mix van jong en oud, met activiteiten voor alle leeftijden. Deze Natuurwerkdag wordt jaarlijks georganiseerd door Brabants Landschap, Natuurmonumenten en het IVN.

Duizenden vrijwilligers in het hele land werken deze dag samen. In onze gemeente ligt de organisatie in handen van de IVN Natuurwerkgroep. Dit jaar gingen de vrijwilligers aan de slag bij het Meeuwven, aan de Hutdijk in Aalst vlakbij de hut van Mie Pils.

Laag waterpeil

Na een openingswoordje door wethouder Peet van de Loo en Henk de Vrind, voorzitter IVN Natuurwerkgroep Waalre, gingen de deelnemers aan de slag met het verwijderen van jonge dennen en berken langs de oevers van het ven. Deze ingreep is nodig om te voorkomen dat het hele gebied dichtgroeit, de biodiversiteit wordt aangetast en het waterpeil nog verder onder de druk komt te staan. Door de droogte is het waterpeil van het ven bijzonder laag. Tijdens de koffie werd dan ook gesproken over de droogte met de vraag of het waterpeil zich nog wel zal herstellen. Niemand weet het juiste antwoord, maar we hopen op een winter met voldoende neerslag om het peil weer op niveau te brengen. 

Voldoende heideplanten, gagel en zonnedauw

Voor de deelnemers was het heel positief om te zien dat onder de jonge dennen en berken nog voldoende heideplanten groeien. Ook de gagel en de kleine zonnedauw (een vleesetend plantje) hebben langs de overs weer meer ruimte gekregen. Ruimte voor de heide, de gagel en de zonnedauw versterkt de biodiversiteit van dit natuurgebied. Naast de volwassenen nam een groep van kinderen deel aan de Natuurwerkdag. Voor de pauze werkten ze hard mee met de volwassenen met het knippen en uitgraven van de bomen. Na de pauze hielden de kinderen onder leiding van de natuurgids Bep van Stipdonk een leerzame en spannende speurtocht.

Succesvol samenwerken

Na enkele uren werken zijn de deelnemers nog verrast met een kop erwten- of kippensoep en een lekker broodje. Met de soep en het broodje in de hand werd geanimeerd de ochtend geëvalueerd. Vol trots en kijkend naar de berg verwijderde dennen en berken. Iedereen was het er over eens dat (samen)werken in de natuur leuk en gezond is en een prima alternatief is voor een training in de sportschool. Ongeveer tien deelnemers hebben zich na afloop aangemeld bij de IVN Natuurwerkgroep. Heb jij ook belangstelling? Meer informatie vind je op de website van de IVN Natuurwerkgroep.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.