Zes klassen van Basisschool de Meent rapen ruim 2000 stuks zwerfafval op

Geplaatst op maandag 31 oktober 2022

Bijna alle groepen van basisschool de Meent deden 17 en 18 oktober mee aan de gratis gastlessen over zwerfafval die georganiseerd werden door de gemeente. Dit scholenproject maakt onderdeel uit van het plan ‘Aanpak Zwerfafval’ van de gemeente.

Als onderdeel van het plan mogen alle basisscholen deelnemen aan de gratis gastlessen. Hiermee wil de gemeente kinderen bewuster maken van de gevolgen van afval voor dier en milieu. Daarom betrekken we de jonge inwoners van Waalre bij het afvalbeleid. Het voorkomen en opruimen van zwerfafval sloot ook nog eens goed aan bij het thema van de Kinderboekenweek Gi-ga-groen.

Lessen met een thema

De kinderen van groepen 5a, 5b, 6a en 6b kregen de gastles ‘Zwerfsoep’; een les over zwerfafval, het voorkomen ervan, de plasticsoep, afval scheiden en een quiz over biologisch-, of niet-biologisch afbreekbaar afval. Groepen 7 en 8 verdiepten zich in het thema ‘Van zwerfafval naar afval’; een les over de weg van afval scheiden naar recyclen en grondstoffen schaarste.

Buiten zelf zwerfafval rapen

Een belangrijk onderdeel van de lessen is zwerfafval rapen buiten in de omgeving van de school. Alle leerlingen raapten buiten veel zwerfafval op. Groep 6b ruimde meer dan 600 stuks afval op! Ze vonden vooral veel sigaretten en plastic. Groepen 7 en 8 gingen ook naar buiten en ook zij raapten veel zwerfafval op uit de wijk en bij de supermarkten. Alle kinderen en leerkrachten die meededen, verbaasden zich over hoeveel zwerfafval er eigenlijk op straat lag en hoeveel ze in een half uur hadden verzameld.

Meer informatie

De lessen werden in opdracht van de gemeente verzorgd door de ervaren gastdocenten van Facet. Voor dit jaar zijn er geen mogelijkheden meer om mee te doen. Voor vragen over de gastlessen kunt u contact opnemen duurzaam@facetadvies.nl.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.