Verantwoord recreëren op waterplas De Meeris

Geplaatst op maandag 31 oktober 2022

Waterplas De MeerisOp verzoek van de gemeenteraad is er onderzoek gedaan naar veilig recreëren op waterplas De Meeris (‘t Gat van Waalre). Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van de waterplas om op te suppen, varen of kanoën. Uit het onderzoek dat is uitgevoerd door een extern bureau blijkt dat dit veilig kan worden gedaan. Het ongemotoriseerd recreëren op de waterplas zoals suppen, kanoën, surfen, zeilen en varen blijft dan ook toegestaan en wordt niet verboden.

Omdat de riooloverstort die is aangesloten op de waterplas niet wordt verplaatst, blijft zwemmen in de plas verboden. Vissen met vergunning en duiken met ontheffing blijven toegestaan.

Gemotoriseerd varen niet toegestaan

Het college heeft wel besloten om een verbod op gemotoriseerd varen aan de raad voor te leggen. Dit past namelijk niet bij het gebruik en beleving van de waterplas. Het verbod wordt binnenkort bij de eerstvolgende wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening aan de raad voorgesteld.

Suzan van de Goor, wethouder Economie en Toerisme:

Er verandert eigenlijk niets aan de huidige situatie. Door het onderzoek is nu duidelijk op welke manier de inwoners van Waalre op een verantwoorde manier kunnen blijven genieten van de waterplas. We stellen aanvullend wel een verbod op gemotoriseerd varen voor.

Informatiebord met waarschuwingslicht

Na vaststelling door de raad van het verbod voor gemotoriseerd varen worden de huidige informatieborden bij de waterplas hierop aangepast. Bij één bord, op de boulevard, komt een waarschuwingslicht in het geval een overstort van het riool heeft plaatsgevonden. Deze blijft 10 dagen branden na een overstort. Het waarschuwingslicht brand om aan te geven dat er mogelijk te veel (verdund) rioolwater in het water zit. Als het licht brand worden recreanten geadviseerd om elk contact met het oppervlaktewater te vermijden, dus bij voorkeur ook niet te varen of te suppen.

Om het ‘herstelvermogen’ van De Meeris na een overstort nader te bepalen onderzoeken we of er komend jaar na een overstort metingen uitgevoerd kunnen worden om zo de waterkwaliteit te bepalen. Dit kan betekenen dat de waarschuwingsperiode van 10 dagen wellicht korter kan worden.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.