Vier tips om je tuin te vergroenen

Geplaatst op maandag 20 juni 2022

Wil je meer beplanting en minder tegels in je tuin, de wateroverlast beperken én besparen op je waterverbruik? Vergroen je tuin dan! Hoe je dat doet? Vier tips op een rijtje voor minder tegels in je tuin, meer groen rondom je huis, een betere afwatering en minder droogte in je tuin (en subsidietips).

1. Tegel eruit, groen erin

Hoe minder tegels in je tuin, hoe beter. Wanneer je veel planten in je tuin hebt, kan het regenwater namelijk goed in de grond wegzakken. Als er veel tegels liggen, dan lukt dat niet en stroomt het direct naar het riool. Zonde, want dat water is goed te gebruiken bij droogte. Daarnaast trek je meer vlinders, bijen en vogels aan in de tuin als je meer groen hebt. Ook zorgen planten en bomen voor meer verkoeling dan tegels. Hoe breng je meer groen aan in je tuin? Haal de tegels of klinkers eruit met een schop, graaf het gele zand uit tot tien centimeter en vul de grond aan met compost en tuinaarde. Nu kun je planten en bloemen inplanten of je zaait een gazon in. Liever struiken of bomen? Graaf dan tot 50 centimeter diep.  Ga jij aan de slag met je tuin? Check meer informatie over tegel eruit, groen erin.

2. Waterdoorlatende bodembedekkers

Wil je een groenere leefomgeving rondom je huis? Kies dan waar mogelijk voor waterdoorlatende verharding zoals split of gravel in plaats van tegels. Soms heb je namelijk wel bestrating nodig, zoals op je oprit of bij de parkeerplaats. Ook kun je ervoor kiezen om een border met planten aan te leggen langs je oprit. De bodem houdt op deze manier het regenwater beter vast en zo voorkom je droogte in je tuin. Wanneer je maximaal 1/3 van je tuin waterdoorlatend betegelt, neemt de tuin het regenwater het beste op. Je kunt kiezen voor verschillende soorten bestrating, zoals schors, houtsnippers of cacaodoppen, of poreuze betonklinkers en grasbetonstenen. Houten vlonders of split, grind of schelpen zijn ook waterdoorlatend. Meteen aan de slag? Lees alles over deze bodembedekkers.

3. Infiltratie van regenwater onder de grond

Een klimaatbestendige tuin aanleggen, helpt bij het verminderen van wateroverlast. Maar hoe doe je dat? Denk aan het opvangen van regenwater onder de grond met een grindkoffer of infiltratiekrat. Ondergrondse infiltratie zorgt ervoor dat het regenwater dat van je dak en het terras komt, wegzakt in de grond in plaats van dat het in het riool verdwijnt. Via een goot of pijp gaat het hemelwater van het dak en van de betegelde delen van de tuin, naar een ondergrondse opvangruimte. Het komt terecht in een grindkoffer of infiltratiekrat en zakt hierna geleidelijk de bodem in. Zo help je mee te voorkomen dat het riool overstroomt. Het ligt aan je tuin en de grondsoort hoe groot de infiltratievoorziening moet zijn. Als je een beetje handig bent, kun je dit zelf doen. De gemeente Waarle stelt hiervoor een afkoppelsubsidie beschikbaar. Lees meer over infiltratie van regenwater onder de grond.

4. Regenpijp afkoppelen

Ook met het afkoppelen van de regenpijp zorg je ervoor dat regenwater niet in het riool komt, maar in de natuur. De gemeente kijkt bij nieuwe projecten waar afkoppelen mogelijk is, maar als inwoner kun je het regenwater ook opvangen in je eigen tuin. Dit is een duurzame manier van water verwerken. Je kunt op verschillende manieren je regenwater opvangen. Een regenton (zonder overstort naar het riool), een infiltratievoorziening, een laagte in de tuin of een regenwatervijver; het zijn allemaal opties. Voor je de regenpijp afkoppelt, moet je weten hoeveel vierkante meter dakoppervlak je hebt. De regen die op het dak valt, komt namelijk in de pijp terecht. Zo weet je hoeveel water je op te vangen hebt. Als je weet op welke manier je het water opvangt, kun je de regenpijp doorzagen. Het deel van de regenpijp dat de grond ingaat, dek je af met tegels of een stop. Hiermee bespaar je al snel honderden liter drinkwater per jaar en kan het bijdragen aan meer groen in je tuin. Lees over het afkoppelen van de regenpijp.

Meer tips?

Meer tips over het vergroenen van je tuin? Kijk dan op op de pagina Aan de slag met verduurzamen.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.