Glas met statiegeld of niet: glashelder waar je het moet inleveren

Geplaatst op dinsdag 7 juni 2022

Hoe zit het ook alweer? Wat te doen met glas? Glas is een afvalstroom die 100% recyclebaar is. Dat betekent dat van ‘oud glas’ iets nieuws kan worden gemaakt. Het is daarom belangrijk dat we glas verzamelen op de daarvoor bestemde locaties. We maken onderscheid tussen glas met statiegeld en glas zonder statiegeld.

Statiegeld

De glazen verpakkingen waar wél statiegeld op zit, zijn bedoeld voor meermalig gebruik. Of er statiegeld op het glas zit, staat aangegeven op het etiket van de verpakking. Lever het in bij een winkel waar statiegeld wordt teruggegeven.

Geen statiegeld

Dit zijn eenmalige verpakkingen, zoals flessen en potten waar dranken, eten, cosmetica en medicijnen in hebben gezeten. Op klein glas, zoals potjes babyvoeding, jampotten, deodorantrollers en kruidenpotjes, zit nooit statiegeld. Dit kan je kwijt in de glasbakken. Verspreid over de gemeente zijn er zeven locaties met glasbakken.

Wel in de glasbak

  • glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak.
  • medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten.

Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig. Thuis afwassen kost meer energie dan in de glasfabriek. Rood en blauw glas mag bij het groene glas. Doe de dop of deksel weer op de fles of pot, dan wordt je boodschappentas niet vies. Metalen deksels en doppen mogen mee de glasbak in, het metaal wordt later uit het glas gevist en levert het recyclingbedrijf geld op. Plastic deksels kunnen in de gele zak bij het plastic afval.

Wat mag niet in de glasbak?

  • gebroken ruiten of spiegels (milieustraat)
  • glazen ovenschalen of ander hittebestendig glas (kringloopwinkel of restafval)
  • spaarlampen, tl-buizen, ledlampen, gloeilampen en halogeenlampen (kca), inleveren supermarkt
  • drinkglazen en kristal (glasservies) (kringloopwinkel of restafval)
  • porselein of aardewerk (kringloopwinkel of restafval)

Meer informatie

Meer weten over afval scheiden en wat waar in hoort? Ga naar de afvalkalender. Kijk ook eens op de website van Milieu Centraal voor meer informatie. Door afval te scheiden draag je bij aan een beter milieu. Met elkaar werken we aan een duurzaam, schoon en groen gemeente Waalre.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.