Opvang vluchtelingen: gezamenlijke opdracht

Geplaatst op donderdag 5 mei 2022

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is er een vluchtelingenstroom op gang gekomen. Deze vluchtelingen worden ook in onze regio opgevangen. Dat is zeker geen gemakkelijke opgave, samen moeten we dat voor elkaar krijgen. Het kabinet heeft aan alle 25 veiligheidsregio’s, waaronder Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost waaronder de gemeente Waalre valt, de opdracht gegeven om samen met gemeenten voor opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te zorgen.

Actuele informatie over de opvang in onze regio vindt u op de website van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO).

Bijdrage Waalre

We zien dat in de regio steeds meer locaties klaar worden gemaakt. En dat is goed nieuws. We voldoen daarmee aan de opdracht om vluchtelingen zo snel mogelijk op een locatie op te vangen, waar ze lange tijd kunnen blijven. In de gemeente Waalre zijn we in een ver gevorderd stadium in de zoektocht naar opvanglocaties die op korte termijn beschikbaar zijn voor vluchtelingen. Daarnaast worden vluchtelingen door particulieren opgevangen in gastgezinnen. Wij houden als gemeente de landelijke / regionale afspraken aan. Wij schrijven de vluchtelingen in en bekijken samen wat de hulpvraag is.

Huisvesting vluchtelingen

We weten inmiddels dat we nog eens 25.000 vluchtelingen moeten opvangen. De opdracht komt bovenop de opdracht om 50.000 vluchtelingen te huisvesten in de 25 regio’s. Deze opdracht moet eind juni 2022 gerealiseerd zijn. Heeft u een leegstand pand? Bijvoorbeeld een woning, kantoorgebouw of bedrijfspand en denkt u dat deze geschikt (te maken) is voor de opvang van vluchtelingen? Dan vragen we u deze aan te melden bij mevrouw J. Leenen van de gemeente Waalre via jleenen@waalre.nl, tel. 040 228 2500. Na aanmelding nemen we samen met de Veiligheidsregio contact met u op om het pand te bekijken en te beoordelen. Mocht het pand geschikt (te maken) zijn voor de opvang van vluchtelingen dan maken we nadere afspraken met u. Denk onder andere over de aanpassingen van het gebouw, vergoedingen en begeleiding van de vluchtelingen. Ook zal de omgeving worden geïnformeerd.

Meer informatie

Bent u op zoek naar meer informatie? Ga naar waalre.nl/oekraine.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.