Dodenherdenking gemeente Waalre 4 mei 2022

Geplaatst op woensdag 4 mei 2022

De Nationale Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten stilte om 20.00 uur. Burgemeester Boelhouwer houdt tijdens Dodenherdenking een speech.

Wie had vorig jaar kunnen denken dat het herdenken van de Tweede Wereldoorlog dit jaar ineens in het teken zou staan van een oorlog die woedt op iets meer dan twee uur vliegen van ons vandaan. De beelden die de ouderen van ons misschien kennen uit de verhalen van hun ouders worden weer levend op de televisie. Dood en verderf, wanhoop, vluchtelingenstromen. Met de opvang van vluchtelingen, ook in onze gemeente, is de Oekraïne-oorlog ook ineens onderdeel van ons eigen dorpsgebeuren. En het maakt de noodzaak om te herdenken daarmee actueler dan ooit.

We kunnen tot op de dag van vandaag nog steeds leren van de lessen van de Tweede Wereldoorlog. Door aan de vooravond van Bevrijdingsdag stil te staan bij al diegenen die hun leven lieten of na de oorlog heel veel jaren met de lichamelijke of geestelijke wonden van de verschrikkingen van toen hebben moeten leren leven. Tot op de dag van vandaag komen er nog nieuwe verhalen naar boven uit die tijd die de noodzaak van herdenken keer op keer weer onderstrepen, vaak door documenten die op zolder worden gevonden na overlijden. Want veel overlevenden van de oorlog namen de verhalen mee in hun graf. Zwijgen was een vorm van een levenskunst of beter gezegd overlevingskunst. Er was geen nazorg, van PTSS had nog nooit iemand gehoord. Flink zijn was het motto, het land moest na de enorme verwoestingen weer worden opgebouwd. Niet aanstellen. Zwijg.

Bij ons thuis in de jaren vijftig zat de Tweede Wereldoorlog ook altijd zwijgend aan tafel. Op vier mei vielen er ieder jaar wat tranen tijdens de twee minuten stilte, maar het waarom bleef voor ons als kinderen onduidelijk. Daar praatte je niet over. Heel veel jaar later ben ik er wel achter gekomen, mede dankzij familieleden die allemaal puzzelstukjes aandroegen.

Laat ik het maar samenvatten op een manier die bij velen van de jongere generaties totaal onbegrijpelijk klinkt: de familie van mijn moeders kant weigerde vele jaren na de oorlog in Duitse auto’s te rijden en de familie van mijn vaders kant weigerde om in Japanse auto’s te rijden. U kunt ervan op aan dat achter deze weigeringen een wereld van leed, angst en verdriet schuilging die mij tot op de dag van vandaag raakt. Het noodlot samengevat in het koopgedrag omtrent auto’s dat duidelijk maakt dat de Tweede Wereldoorlog in heel veel gezinnen ook na de oorlog nog in alle hevigheid voortraasde.

Vorig jaar nam ik een video op. Vanwege de coronamaatregelen was een ontmoeting zoals nu helaas niet mogelijk. Ik liet u toen beelden zien, gemaakt tijdens de oorlog en net erna. In Waalre waren in de oorlog 9 vliegtuigen neergestort en 30 mensen waren ten gevolge daarvan overleden. Bij het noemen van deze gebeurtenissen en het terugdenken aan deze tijd, komt het besef van vrijheid weer heel dichtbij.

De fundamenten van onze vrijheid zijn stevig. Toch is vrijheid geen vanzelfsprekendheid. Personen die oorlog en onvrijheid ervaren, zijn zich sterk bewust van het belang en de betekenis van vrijheid. Vluchtelingen laten ons zien dat ze uit landen komen waar de democratische rechtstaat en veiligheid sterk in het geding zijn. Dat geldt voor alle erkende vluchtelingen, niet alleen voor degenen die nu vanwege de Russische agressie onze kant op komen.

Vrijheid is een gedeelde waarde. Het is een belangrijke verbindende factor en kan en moet dat ook blijven in de toekomst. Laten we hier samen aan blijven werken. Vrijheid is nooit af. Breng eens een bezoekje aan een van de vele oorlogsbegraafplaatsen, kijk naar de grafstenen en zie hoeveel soldaten -vaak nog geen twintig jaar oud- hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.

Zo meteen volgen de 2 minuten stilte. We staan stil bij hen, die ervoor zorgden dat wij nu in vrijheid kunnen leven. Laten we deze mensen nooit vergeten en hen dankbaar zijn voor onze vrijheid. En laten we met de stilte die we in acht nemen tot uitdrukking brengen dat we tot op de dag van vandaag onze vrijheid zien als het hoogste goed.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.