Start bestrijden eikenprocessierups

Geplaatst op maandag 2 mei 2022

De gemeente start eind week 18 met het bestrijden van de eikenprocessierupsen. Wanneer dit gebeurt is afhankelijk van het weer. Eerder is een beheerplan vastgesteld om de overlast van de eikenprocessierups de komende jaren terug te dringen. De gemeente neemt daarom maatregelen op korte en lange termijn. De komende tijd houden we u op de hoogte van bestrijding van de eikenprocessierups via onze website en social media.

Preventief bespuiten

De eerste maatregel die genomen wordt is het preventief bespuiten van eikenbomen met een biologisch middel tegen de eikenprocessierups. We bespuiten alleen de eikenbomen op locaties met een hoog risico zoals basisscholen, sportvelden en drukke fietsroutes. Plaatsen waar beschermde vlindersoorten aanwezig zijn worden niet preventief bespoten.

Opzuigen processierupsen

Daarnaast gaan we net als voorgaande jaren de aanwezige processierupsen verwijderen door middel van opzuigen. Op drukke plekken gaan we vanaf mei wekelijks langs om te kijken of er processierupsen aanwezig zijn. Als dit het geval is worden de rupsen direct verwijderd.

Vergroten biodiversiteit

Voor de lange termijn zet de gemeente in op het vergroten van de biodiversiteit door onder andere het inzaaien van bloemrijke bermen, ecologisch maaibeheer en het planten van bloembollen. In de Voorbeeklaan zijn al bermen ingezaaid met een bloemenmengsel dat natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekt. U kunt zelf ook iets doen. Door bijvoorbeeld het ophangen van nestkastjes in uw eigen tuin. De vogels die hierop af komen gaan dan in de buurt opzoek naar voedsel waaronder eikenprocessierupsen.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.