Onderhoud bermen voor biodiversiteit

Geplaatst op dinsdag 26 april 2022

Berm langs de wegWist je dat bermen meerdere functies hebben? De smalle groenstroken langs de weg zorgen voor verkeersveiligheid, goede afwatering, biodiversiteit en een groene uitstraling. De gemeente onderhoudt de bermen.

Ruimte voor plant en dier

De gemeente maait de beplanting en het gras en zaait wanneer nodig de berm opnieuw in. Gaten worden opgevuld. De gemeente maait de bermen een of twee keer per jaar omdat de berm een belangrijke bijdrage levert aan de biodiversiteit. Bloemen en kruiden moeten immers kunnen groeien, bloeien en zaad vormen Hierin zijn de ontwikkeling van plant en dier erg belangrijk.

Wateroverlast voorkomen

Op de meeste plaatsen heeft de berm ook een belangrijke rol in de afwatering. Bij hevige regenval zorgt de berm ervoor dat het water snel de grond in kan. Zo voorkomen we wateroverlast.

Verkeersveiligheid

Daarnaast is een van de functies van de berm het bevorderen van de verkeersveiligheid. In gevaarlijke verkeerssituaties kan de weggebruiker uitwijken naar de berm of in de berm parkeren. De berm is namelijk onderdeel van de openbare weg. Dat betekent dat het is toegestaan om in de berm te parkeren.

Onderhoud nodig?

Valt je iets op aan de berm en is onderhoud, bijvoorbeeld een reparatie, nodig? Maak dan een melding bij de gemeente via de pagina Melding openbaar groen. Het is niet de bedoeling om de berm zelf te onderhouden of te beschermen tegen rijdende of geparkeerde auto’s, bijvoorbeeld door het plaatsen van voorwerpen in berm. De gemeente beoordeelt of onderhoud noodzakelijk is en onderneemt actie als dat nodig is.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.