Inwoners Waalre zoeken enthousiaste aanvoerder

Geplaatst op maandag 25 april 2022

Waalre zoekt een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad vroeg onlangs aan de inwoners wat zij belangrijk vinden. 598 inwoners vulden de enquête in. Daaruit blijkt dat 44% de nieuwe burgemeester het liefst ziet als een Enthousiaste Aanvoerder; iemand die anderen weet te betrekken en overtuigen, op weg naar een stip op de horizon.

Op een aantal punten laat de enquête een duidelijke voorkeur zien. Deelnemers kiezen vaker voor een burgemeester die verstand van zaken heeft maar geen rol op de voorgrond pakt. De nieuwe burgemeester is vooral betrokken op de achtergrond en geeft anderen ruimte. Inwoners willen graag een burgervader of -moeder in plaats van een bestuurder. Ervaring is belangrijker dan ambitie. Kennis over de inhoud wordt belangrijk gevonden maar vooral ook het overbrengen van die inhoud. Tot slot kiezen zij vaker voor een burgemeester die meer gefocust is op de uitkomst dan op het proces. Op een aantal andere punten zijn de inwoners minder uitgesproken, bijvoorbeeld waar het gaat over het tonen van gevoelens of professionaliteit, focus op de toekomst of het heden of goede sfeer versus beste resultaat. 

Betrokken en toegankelijke burgermoeder

Inwoners gaven ook antwoord op een open vraag. Daarin laten ze zien open te staan voor een betrokken, toegankelijke burgemeester die de mensen in het dorp en regio kent en verbindt. Ook spraken de deelnemers een lichte voorkeur uit voor een vrouwelijke burgemeester.

Vier types

De meeste deelnemers bleken dus een voorkeur te hebben voor een Enthousiaste Aanvoerder. Deze typering past bij 44% van de deelnemers. Dit type burgemeester richt de blik naar buiten. Hij of zij is niet bang voor verandering, heeft een toekomstvisie en neemt anderen mee op weg naar een stip op de horizon. Dit type wordt gevolgd door een Efficiënte Probleemoplosser (28%) en een Kritische Coach (20%). Voor een klein deel van de inwoners (8%) is de Trouwe Beschermer het ideaalbeeld van een burgemeester.

Hoe verder?

De resultaten van de enquête zijn verwerkt in de profielschets. Commissaris van de Koning Ida Adema haalt deze op 12 mei a.s. op. Zij stelt dan de vacature open, doet de brievenselectie en spreekt kandidaten. Daarna gaat de vertrouwenscommissie namens de gemeenteraad aan het werk. Die adviseert uiteindelijk de gemeenteraad wie van de kandidaten het best past bij Waalre en zal worden voorgedragen voor benoeming als burgemeester. Verloopt alles volgens plan, dan heeft Waalre eind 2022 een nieuwe, vaste burgemeester.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.