Jongeren zetten zich in voor de Regionale Energie Strategie

Geplaatst op dinsdag 19 april 2022

De Rijksoverheid werkt aan duurzame, betrouwbare en beschikbare energie die voor iedereen betaalbaar is. Een Nederland waarin we niet meer afhankelijk zijn van eindige energiebronnen, zoals steenkool en aardgas. Binnen dertig regio’s wordt dit vraagstuk aangepakt via de Regionale Energiestrategie (RES). Deze strategieën bepalen hoe de energietransitie tot en met 2030 in elke gemeente uitgevoerd gaat worden. Hoe worden onze woningen verwarmd, waar wordt energie opgewekt en hoe gaat dat gebeuren?

Jong RES

Jong RES is de organisatie binnen de RES die jongeren betrekt. Jongeren en jong werkenden hebben namelijk groot belang bij toekomstbestendige energiestrategiën, het gaat immers om hun toekomstige leefomgeving en hun energievoorziening.

Interview met Jasmijn

Om een beeld te geven wat Jong RES inhoudt, interviewen we Jasmijn. Doe jij binnenkort ook mee met Jong RES?

Jasmijn heeft Sustainable Innovation en Innovation Science gestudeerd aan de TU Eindhoven. Nu werkt ze als innovatieanalist Smart Energy Systems bij TKI Urban Energy, waar ze zich bezighoudt met hoe innovatie gestimuleerd kan worden binnen de bebouwde omgeving. Ze merkte dat de RES behoefte heeft aan innovatie, maar dat de weg naar haar organisatie lastig te vinden was. Via haar organisatie is ze terecht gekomen bij Jong RES. 

Wat was de eerste ervaring van Jasmijn bij Jong RES?

Het was meteen een schot in de roos. Jasmijns eerste kennismaking met Jong RES was goed en ze merkte dat de onderwerpen waarover gesproken werden ertoe doen. Ze vindt het interessant om zich tussen jongeren, politiek en gemeente te bewegen. Daarom heeft ze een actievere rol op zich genomen. Jasmijn:

Nu ben ik jongerenvertegenwoordiger bij Jong RES. Dat betekent dat ik het gezicht van Jong RES in de Metropoolregio Eindhoven ben. Dat is een van de dertig regio’s waarin wordt gewerkt aan de Regionale Energiestrategie.

Wat doet Jasmijn precies bij Jong RES?

Samen met een kernteam organiseert Jasmijn activiteiten voor jongeren. Met de input gaan ze naar gemeenten en RES-organisaties toe, om daar het stemgeluid van jongeren te laten horen. Naast het zelf activeren van jongeren, gaat Jong RES ook in gesprek met gemeenteambtenaren en wethouders om te onderzoeken hoe jongeren in hun gemeente actiever bij het proces van de energietransitie betrokken kunnen worden. Jasmijn: ‘Ik merk dat de energietransitie speelt onder jongeren, maar de manier waarop deze wordt uitgevoerd sluit niet goed aan bij de belevingswereld van jongeren. De RES is redelijk stoffige materie en dat spreekt jongeren maar weinig aan. Daarom is de Jong RES zo belangrijk, waar wordt gewerkt aan het maken van een verbinding.’ 

Een klimaatdebat voor gemeenteraadsverkiezingen

Een van de activiteiten die Jasmijn onlangs heeft georganiseerd is het klimaatdebat in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van de gemeente Eindhoven. Verschillende partijen discussieerden over de energietransitie en het klimaat. Hiervoor waren ook jongeren uitgenodigd die vragen mochten stellen aan de politici. Jasmijn:

Dit was erg leuk om te organiseren en bovendien werden er veel jongeren mee bereikt.

Doe jij mee met Jong RES?

Ben jij een jongere tussen 18 en 35 jaar en zou jij het interessant vinden om mee te doen met Jong RES? De organisatie is op zoek naar teamleden. Je doet ervaring op, je ontmoet professionals en het is een interessante toevoeging op je cv.

Meedoen kan op verschillende manieren:

  • Wil je op een laagdrempelige manier meedoen? Schrijf je in voor de WhatsApp-groep. Hierin komen stellingen voorbij waarover gediscussieerd wordt. Ook kan je deelnemen aan de activiteiten die Jong RES organiseert of zelf eenmalig een activiteit organiseren in jouw gemeente.
  • Wil je meewerken in het team? Dan betrek jij jongeren bij activiteiten, zet je enquêtes uit, neem je deel aan inspraakavonden en maak je Jong RES bekend bij politici etc. Gemiddeld ben je er vier uur in de week mee kwijt, maar dit is flexibel. Heb je niet zoveel tijd? Ook met een uur per week kan je al een verschil maken.

Meer weten? Kijk op de website van Jong RES, Jong RES op Instagram of stuur een mailtje naar mre@jongresnederland.nl.

Wil je meer weten over de RES?

Eind 2021 hebben alle gemeenteraden in de regio de RES 1.0 vastgesteld. Op dit moment wordt gewerkt aan de uitvoeringsplannen voor de RES 1.0. Kijk voor meer informatie op www.energieregiomre.nl en op waalre.nl/duurzaamheid.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.