WOZ-beschikking en aanslag gemeentelijke belastingen 2022

Geplaatst op dinsdag 8 februari 2022

Eind februari 2022 ontvang je van de gemeente Waalre de aanslag gemeentelijke belastingen 2022. Heb je een account op MijnOverheid? Dan ontvang je het aanslagbiljet digitaal in je Berichtenbox (digitale brievenbus). Je moet op MijnOverheid wel een e-mailadres invullen. Je krijgt dan een e-mail als er digitale post voor je is.

Vanaf 2022 WOZ-waarde gebaseerd op gebruiksoppervlakte (GBO)

Vanaf 2022 zijn gemeenten wettelijk verplicht om alle WOZ-woningtaxaties te baseren op de gebruiksoppervlakte (GBO). Voorheen werd de waarde van woningen gebaseerd op de inhoud van een woning.

Wat zijn de gevolgen voor jou?

Het rekenen met de gebruikersoppervlakte in plaats van de inhoud kan invloed hebben op de WOZ-waarde van een woning. Er zijn bijvoorbeeld woningen die veel bergruimte hebben onder een schuine kap. Vóór de wijziging werd dit oppervlak (onder de 1,5 meter stahoogte) meegenomen in de schatting van de waarde. Vanaf 2022 niet meer. Daarnaast zijn de objectgegevens van alle woningen opnieuw gecontroleerd. Als tijdens deze controles fouten zijn gevonden, zijn deze gecorrigeerd in de WOZ-administratie. Dit kan waarde schommelingen teweeg brengen. Heb je twijfels over de juistheid van de geregistreerde gegevens van jouw woning, neem dan gerust contact op!

De gemeente vindt het belangrijk dat de WOZ-waarde klopt

De WOZ-waarde is gelijk aan de vrije verkoopwaarde van de woning op de waardepeildatum 1 januari 2021. Ook in Waalre zijn de huizenprijzen flink gestegen. Dit leidt tot een hogere WOZ-waarde.

Niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde? Wij helpen je graag en gratis

De gemeente Waalre probeert de WOZ-waarde van jouw pand zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Kom je iets tegen dat niet klopt? Of ben je het niet eens? Dan kun je dit eenvoudig via een mail aan woz@waalre.nl doorgeven. Wij willen net als jij dat de WOZ-waarde klopt!

Bezwaar maken via een WOZ-bureau is niet nodig

Wij kunnen je minstens zo goed helpen en doen dat graag. De gemeente moet deze WOZ-bureaus, ook wel No Cure No Pay (NCNP) bureaus genoemd, een zeer hoge onkostenvergoeding betalen als het bezwaar gegrond is. Dit kan al snel oplopen tot ruim € 750,00 per bezwaarschrift. Je kunt zelf geen aanspraak maken op deze vergoeding. De gemeente maakt op deze manier veel meer kosten. Deze kosten worden meegenomen in de tariefbepaling van de onroerende zaakbelastingen voor het volgende belastingjaar. Daardoor gaan de belastingtarieven omhoog en dus ook jouw belastingaanslag. Dat is jammer en niet nodig.

Meer informatie

Lees meer op de pagina Belastingen of bel ons via telefoonnummer 040-2282500. Dat kan op maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur. Mailen kan ook naar woz@waalre.nl.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.