Hanne en Peter Snel bouwden een passief huis: klimaatneutraal en altijd warme voeten

Geplaatst op vrijdag 3 december 2021

Energiezuinig wonen is goed voor het milieu, je portemonnee én je leefomgeving verbetert erdoor. Daar weten Hanne en Peter Snel uit Waalre alles van. Het echtpaar bouwde (met een heel team) namelijk in 2014 een klimaatneutraal huis; een passief huis. Het eerste passieve huis in Waalre. Door het bouwproces hebben ze veel kennis over energieneutraal wonen opgedaan en die delen ze graag. Daarom is Peter de klimaatburgemeester van Waalre geworden.

Peter vertelt:

We zijn altijd al bewust bezig met ons energieverbruik en hebben in ons vorige huis alles goed geïsoleerd. Maar bij bestaande bouw heb je beperkte mogelijkheden.

Dus toen Hanne en Peter in 2014 een stuk grond in Waalre konden kopen, was al snel besloten dat daar een nieuw huis kwam.

Dat was wel een droom; ons eigen huis bouwen. Maar dat wilden we dan wel zo energiezuinig mogelijk doen. Ik heb veel gelezen over duurzame initiatieven en kwam bij de Passiefhuis Stichting in Duitsland uit.

Weinig verbruik

Peter legt uit:

Het belangrijkste uitgangspunt is dat je een huis bouwt dat weinig verbruikt. Je wilt het verbruik van warmte en water zo laag mogelijk maken. Dat begint al bij de ligging van het huis. De kamers waarin je het meeste zit, zoals de woonkamer, komen op het zuiden te liggen. Dan krijg je al veel warmte van de zon in je huis. De slaapkamers liggen bij ons juist op het noorden, want die willen we koeler houden.

Samenwerken

Om het passieve huis te bouwen, schakelde het echtpaar een bouwteam in. Peter zocht een geschikte architect en vond die in Lex Beusen uit Waalre. Ook de installateur en aannemer stonden achter het principe van het passieve huis.

Peter:

Dat was heel leuk om met z’n allen aan zo’n project te werken. Niemand had ooit een passief huis gebouwd, maar ze kenden de principes wel. Om een passief huis certificering te krijgen, moet je aan heel wat eisen voldoen. Maar dat is gelukt.

Naast de juiste ligging van het huis en hele goede zonwering, is isolatie enorm belangrijk. Ons huis is nagenoeg kierdicht en daar hebben we veel moeite voor gedaan. Om wel verse lucht binnen te krijgen, hebben we een centraal ventilatiesysteem met energieterugwinning in huis. Die zorgt ervoor dat er verse lucht in het huis komt via de vloerventilatie en dat de ‘gebruikte’ lucht via douche en wc afgevoerd wordt. Een warmtewisselaar zorgt dat de koude aanvoerlucht wordt voorverwarmd door de warme afvoerlucht. Het voordeel daarvan is dat je altijd schone, gefilterde lucht hebt.

Hanne is gevoelig voor astma, maar sinds we hier wonen, is dat over.

Extreem goede isolatie

De realisering van het huis heeft in totaal twee jaar geduurd.

Peter vertelt verder:

Van tevoren moesten we laten uitrekenen wat de energiebehoefte was van ons huis. Daarbij kijken ze naar de gemiddelde temperatuur, de zonstand, het aantal mensen dat in het huis woont en het aantal apparaten dat energie verbruikt.

Dat hebben de architect en constructeur meegenomen in hun berekeningen en toen konden we bouwen. De isolatie is dus heel extreem, die ligt als het ware als een warme deken om het huis. Doordat er geen constructies zoals een schoorsteen of balken door de isolatieschil steken, komt er ook geen kou binnen.

Daarnaast hebben we een zonneboiler met thermische platen die het grootste gedeelte van het douchewater opwarmt en liggen er elektrische zonnepanelen op het dak, daarmee wekken we elektriciteit op. We weten hoeveel energie het huis nodig heeft en daardoor zijn alle investeringen erg de moeite waard. We hopen hier nog tientallen jaren te wonen, want het is binnen zo prettig leven, de temperatuur is altijd constant.

Klimaatburgemeester van Waalre

Peter is door zijn passie over duurzaam wonen, nu ook klimaatburgemeester van Waalre. Dit initiatief van het ministerie van Economische zaken en Klimaat moet ervoor zorgen dat klimaatbewustzijn meer gaat leven. Peter zet zich er zeker voor in:

Als mensen vragen hebben over de duurzame maatregelen kunnen ze bij mij terecht. Begin bij de basis: goed isoleren is belangrijk. Ik deel mijn kennis graag met andere inwoners. Mocht je meer informatie willen, neem dan contact op met ons via passiefhuiswaalre@icloud.com.

Zelf aan de slag?

Kijk op waalre.nl/duurzaamheid voor informatie over maatregelen die je zelf kunt nemen voor een duurzamere woning. Hier lees je ook nog meer ervaringen van inwoners uit de gemeente.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.