Kindermishandeling dichterbij dan je denkt

Geplaatst op woensdag 17 november 2021

Ongeveer 3 procent van alle kinderen in Nederland groeit op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. In de Week tegen Kindermishandeling Van 15 t/m 21 november wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de aard en omvang van het probleem, maar vooral ook voor wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken.

Bij kindermishandeling gaat het om mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik. Maar ook om kinderen die getuigen zijn van gezinsgeweld. Vaak is er sprake van een combinatie van vormen. Soms zijn het de ouders die moeite hebben met de zorg voor het kind, maar het kan ook gaan om andere volwassenen.

Gevolgen kindermishandeling

De gevolgen van kindermishandeling kunnen groot zijn. De veerkracht van het kind en steun van de omgeving, hebben invloed op hoeveel schade het kind er nu of later aan overhoudt.  Een kind die wordt mishandeld kan te maken krijgen met negatieve psychische en fysieke gevolgen. De pleger blijft vastzitten in een cirkel van geweld, en mogelijk anderen hetzelfde aandoen. Ook de maatschappij ondervindt de negatieve gevolgen, in de vorm van hogere kosten aan jeugdhulp en meer inzet van o.a. politie.

Ervaringsverhaal van Ted

Lees het ervaringsverhaal van Ted op de website van Week tegen Kindermishandeling.

Wat kun je doen als je kindermishandeling vermoedt?

Praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een andere manier naar de situatie. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen.

Veilig Thuis

Kinderen, jongeren en omstanders kunnen (anoniem) advies vragen of vermoedens van kindermishandeling melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar).

Kindertelefoon

Kinderen en jongeren kunnen ook raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432 en via de chat, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).

Directe nood

Directe nood? Neem dan contact op met de politie 0900-8844. Kijk voor meer informatie op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl.

Organisatie

De Week tegen Kindermishandeling wordt georganiseerd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Movisie.

Meer nieuws

Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.