Duurzamer wonen, ervaringen van inwoners: Diana Engel en Rens Peters

Geplaatst op woensdag 17 november 2021

Bewust bezig zijn met het milieu en het klimaat, is steeds meer in trek. Maar hoe bespaar je op de energiekosten? En waar let je op bij het bouwen van een nieuw huis? Diana Engel en Rens Peters uit Aalst delen hun ervaring met het besparen van energie thuis.

Diana:

We vinden het heel belangrijk om energieneutraal te worden. Het gaat over de toekomst van ons en van onze kinderen, daar willen we in investeren. Daarom zijn we actief bezig met energiebesparende maatregelen.

Met hun twee kinderen (6 en 9 jaar oud) wonen Diana en Rens in een nieuwbouwwoning die in 2016 werd opgeleverd.

Rens:

We hebben meegedaan aan een collectief particulier ondernemerschapsproject, waarbij we met 12 anderen een stuk grond hebben gekocht. Daarop hebben we allemaal een eigen huis gebouwd dat aan bepaalde duurzaamheidsvoorwaarden moest voldoen.

Het gaat om de rc-waarde (resistance construction), die staat voor de hele huisisolatie. De spouwmuur– of dakisolatie is dus in alle huizen hoog genoeg om duurzaam te zijn.

Warmte terugwin systeem

Rens gaat verder:

We hebben daarbij gekozen om een warmte terugwin systeem te laten installeren, ons huis heeft overal dubbelglas en we hebben zonnepanelen. Die zonnepanelen zijn gekoppeld aan het warmte terugwin systeem. De zonnepanelen zorgen voor de energie die het systeem nodig heeft.

Diana volgt:

Onze energierekening is superlaag, omdat ons huis goed geïsoleerd is. Alles is potdicht, er zijn zelf geen ventilatieluikjes waardoor koude wind binnen kan komen. De warmte terugwin installatie zorgt voor mechanische luchttoevoer in het hele huis. Dat systeem zit op zolder en pompt de lucht van buiten naar binnen. Daar wordt het verwarmd met warme binnenlucht die afgezogen wordt. Door de dubbele luchtgaten verspreidt het systeem de warme lucht door het huis. Daarnaast hebben we vloerverwarming, maar die staat zelden aan.

Zonnepanelen en de Groene Zone

Het gezin heeft naast de zonnepanelen die bij het nieuwbouwproject hoorden, ook nog acht zonnepanelen via de gemeente laten leggen. Rens:

We hebben meegedaan aan de Groene Zone. Zo konden we vier jaar geleden voor een goede prijs zonnepanelen kopen. Ik vergelijk nogal veel en dit kwam echt goed uit de bus. De service is goed. We hebben de komende 15 jaar recht op service en op afstand houden ze in de gaten of alles nog goed werkt

De gemeente schiet de zonnepanelen als het ware voor en je betaalt met zeer minimale rente die kosten verspreid terug. Zulke initiatieven zijn zo goed, want het is betrouwbaar en een stuk minder gedoe voor particulieren.

Garage bouwen

Bij het bouwen van hun garage houden Diana en Rens ook rekening met het milieu:

We hebben gekozen om het raamwerk van de garage van hout te maken in plaats van steen. Hout is duurzamer om te maken, namelijk. Het isolatiemateriaal zetten we direct tegen de buitenmuur en het hout aan. Daardoor gaat er weinig warmte verloren. En de garage staat direct aan het huis, dus dat zorgt weer voor extra isolatie

Daarnaast hebben we alleen maar ledlampen in huis, die gaan gewoon veel langer mee dan gewone lampen. Daar keek ik als student zelfs al naar. We zijn tevreden met onze maatregelen, maar willen uiteindelijk graag nog van het gas af. Dat doen we te zijner tijd zeker ook, maar gaan dit stap voor stap doen.

Zelf aan de slag?

Kijk op waalre.nl/duurzaamheid voor informatie over maatregelen die je zelf kunt nemen voor een duurzamere woning. Hier lees je ook nog meer ervaringen van inwoners uit de gemeente.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.