Bestrijding zonnebaars in het Lisseven

Geplaatst op woensdag 10 november 2021

Op 17 november 2021 wordt zonnebaars weggevangen in het Lisseven. Dit gebeurt door middel van elektrovissen en het trekken van zegens. De actie is nodig om de veerkracht van de ecosystemen in dit ven te versterken. Op de dag van de werkzaamheden hangen er informatieborden om voorbijgangers te informeren over deze werkzaamheden.

De zonnebaars is een vis uit Noord-Amerika die terecht is gekomen in het zoete water van de Benelux. Het is een schadelijke invasieve diersoort (soorten die zich buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied hebben gevestigd) die niet meer verhandeld, gehouden en vervoerd mag worden binnen landen van de Europese Unie.

Explosieve groei

De zonnebaars plant zich heel makkelijk voort. Daardoor zijn de populaties in natuurlijke wateren explosief gegroeid. Dat is een grote bedreiging voor de inheemse soorten in deze wateren. De zonnebaars eet namelijk graag de eieren en het broed van andere vissensoorten en amfibieën. Dat heeft grote gevolgen voor het ecosysteem en daarom grijpen we in. Bosgroep Zuid Nederland en Stichting Bargerveen doen dit samen op een duurzame manier.

Inheemse snoeken als vijand van de zonnebaars

In december 2021 zetten we in het Lisseven inheemse snoeken uit. De inheemse snoek is een natuurlijke vijand van de zonnebaars en kan zo een waardevolle bijdrage leveren aan het terugbrengen en daarna in toom houden van de populatie. Bij deze methode , treden geen negatieve ecologische effecten op. Om de snoek de gelegenheid te geven om een robuuste populatie op te bouwen, doorbreken we éénmalig de dominantie van zonnebaars door deze weg te vangen op 17 november.

Dit project is mogelijk door financiering van o.a. het LIFE-programma van de Europese Unie. Zie www.resilias.eu voor meer informatie.

Meer nieuws

Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.