In 4 stappen naar een duurzame woning

Geplaatst op dinsdag 9 november 2021

Een energiezuinige woning is niet alleen goed  voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. De eerste stappen naar energiezuiniger leven zet je al met kleine verbeteringen, zoals het doen van de was op een lagere temperatuur. Wie op de lange termijn denkt en bereid is investeringen te doen, kan nóg meer doen voor een energiezuinige woning. Zorg eerst voor goede woningisolatie en energiezuinige ventilering en kies daarna de meest duurzame manier van verwarmen.

We vroegen Theodoor Koelewijn, energieadviseur bij het Regionaal Energieloket, naar de beste manier om je huis energiezuinig te maken.

Stap 1: Houd warmte binnen door te isoleren

Een blik in het Kadaster is genoeg om te weten hoe het zit met de isolatie van jouw huis. Is je huis gebouwd vóór 1976 en daarna niet meer gerenoveerd? Dan is de woning waarschijnlijk niet goed geïsoleerd. Met eenvoudige isolatiemaatregelen kan flink wat gas bespaard worden. De goedkoopste oplossing is spouwmuurisolatie. Dit kost meestal nog geen 2.000 euro en geeft naast lagere stookkosten ook een hoop comfort in huis. Vloerisolatie is duurder, maar heeft ook meer voordelen. Deze vorm van isoleren zorgt er namelijk voor dat kou uit de bodem niet de woning in trekt. Daarnaast voorkomt het vochtproblemen van eventueel bodemvocht in de kruipruimte.  

Ook ramen spelen een belangrijke rol bij de isolatie van je huis. Bij ramen gaat vaak de meeste warmte verloren. Tegenwoordig heeft bijna elke woning dubbel glas, maar het ene dubbel glas is het andere niet. Theodoor:

Tussen het oude dubbel glas - vaak ramen van meer dan 15 jaar oud - en HR++ glas zit een groot verschil. Voel maar eens aan het glas als de temperatuur buiten rond het vriespunt ligt . Bij oude ramen is het glas 12 graden; bij HR++ maar liefst 17 graden. Een te groot temperatuurverschil tussen buiten en binnen zorgt voor tocht en kou wanneer je dicht bij het raam zit. Het is daarom een stuk prettiger wonen als de ramen goed geïsoleerd zijn.

Stap 2: Schone lucht door te ventileren

Een goed geïsoleerd huis heeft geen tocht, maar ook geen natuurlijke ventilatie. De ramen opendoen zorgt ervoor dat je een hoop warmte verliest. Ventileren is een efficiëntere oplossing. Goede ventilatie zuigt vuile lucht weg en voert schone lucht van buiten aan. De meest geavanceerde oplossing haalt ook warmte uit de vuile lucht en geeft die warmte mee aan de schone lucht die de woning binnenkomt.

Stap 3: Duurzame energie

Kiezen voor een duurzame energieleverancier is de eerste stap. Nog duurzamer is het om je eigen energie op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Theodoor:

We organiseren regelmatig acties met gemeenten waarmee je collectief zonnepanelen kunt inkopen. Vraag na bij je gemeente of het energieloket of er zo’n actie op de planning staat. Zo bespaar je geld en weet je dat je met een betrouwbare installateur in zee gaat.

Stap 4: Duurzaam verwarmen

Een elektrische warmtepomp is een goed voorbeeld van een energiezuinig verwarmingssysteem, maar dan moet een huis wel geschikt én goed geïsoleerd zijn. Theodoor:

Huizen die na 2000 gebouwd zijn voldoende geïsoleerd, zodat ze uitstekend verwarmd kunnen worden met dit systeem en dus nu al van het aardgas af. Er is ook is een hybride variant mogelijk. Bij de hybride warmtepomp werkt de waterpomp samen met de cv-ketel, zodat de ketel nog kan bijspringen wanneer dat nodig is. Ook bij de hybride warmtepomp wordt veel gas bespaard.

Een hybride warmtepomp past bijvoorbeeld ook goed in een huis dat nog niet optimaal geïsoleerd is.

Eigenaren van een oudere woning kunnen beter eerst kiezen voor goede isolatie. Daarmee kan de woning geschikt worden gemaakt voor een warmtepomp.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.