Brabantse gemeenten onderzoeken mening jongeren over drugsgebruik

Geplaatst op donderdag 28 oktober 2021

Lachgas in de auto? XTC op een festival? Is dat normaal of niet normaal? Het zijn een aantal vragen die aan bod komen tijdens het grote drugsonderzoek ‘Trippen of Skippen?’ waar jongeren van 16 t/m 27 jaar in Oost-Brabant, en dus ook in onze gemeente, aan kunnen deelnemen. Op deze manier willen we meer te weten komen over de mening van jongeren over drugs(gebruik).

Jongeren die de enquête invullen, maken kans op het winnen van een vette trip naar keuze zoals skydiven, dagje naar een pretpark, karten of een wellnessbezoekje.

Regioproject Drugs

Drugs en drugsgebruik lijken steeds meer verankerd te raken in onze samenleving. Uit de onlangs gehouden GGD Gezondheidsmonitor gaf 70% van de jongvolwassenen aan het gebruik van softdrugs normaal te vinden. Wat is hier de reden van? En gebruiken jongeren daardoor ook meer drugs? Heeft de norm van jongeren over drugs een relatie met de plek waar de drugs wordt gebruik? Het zijn allemaal vragen waar we met het onderzoek antwoord op willen krijgen.

Het regioproject ‘Drugs, wat doet het met jou’ is een samenwerkingsverband tussen 37 gemeenten in Oost-Brabant, GGD Brabant-Zuidoost, GGD Hart voor Brabant en Novadic-Kentron. Deze laatste drie partijen voeren ook de drugsmonitor uit. Doel van het project is om drugs en drugsgebruik te denormaliseren. De resultaten van het onderzoek worden in het begin van het nieuwe jaar bekend gemaakt en worden gebruikt voor de uitvoering van preventieactiviteiten.

Doe mee

Alle jongeren in Waalre in deze leeftijdscategorie hebben een brief ontvangen met het verzoek de vragenlijst in te vullen. Ben of ken je iemand tussen de 16 en 27 jaar? We zijn benieuwd naar je mening! Vul de vragenlijst anoniem in op www.trippenofskippen.nl. Dit kost ongeveer 10 minuten.

Heb je vragen?

Mail naar gemeente@waalre.nl of bel 040-2282500. Wil je meer weten over het regioproject ‘Drugs, wat doet het met jou?’ neem dan contact op met Lieke Vogels, projectleider (lvogels@meierijstad.nl of 06-11082878) of kijk op www.regioprojectdrugs.nl. Voor vragen over de drugsmonitor kun je terecht bij Danielle Ketelaars, preventiewerker (danielle.ketelaars@novadic-kentron.nl).

Meer nieuws

Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.