Grazende schapen in het zonnepark Waalre

Geplaatst op maandag 18 oktober 2021

Schapen grazen tussen de zonnepanelenAan de Dreefstraat in Waalre graast sinds medio september een kudde schapen. Het voormalige honkbalveld is getransformeerd van braakliggend terrein naar groenrijk energielandschap. Op nazomerse dagen wordt hier duurzame zonnestroom opgewekt én genieten de schapen van het groen in de schaduw van de zonnepanelen.

Een kudde van ongeveer honderd Kempische Heideschapen mocht 18 september voor het eerst kennismaken met het groen naast en onder de zonnepanelen. De schapen verzorgen de komende tijd de natuurlijke begrazing van het zonnepark.

Bodem ingezaaid

Na de aanleg van het zonnepark is de bodem ingezaaid met een speciaal zaden- en kruidenmengsel. Naast de opwek van zonnestroom die bijdraagt aan een duurzame energievoorziening in de gemeente Waalre, heeft het zonnepark een positieve impact op de natuur en biodiversiteit. Deze zomer groeiden het gras, de kruiden, de klaprozen en boterbloemen als kool na een nat voorjaar. Het groen groeide zo goed, dat het nu tijd is voor wat onderhoud.

Zonnestroom

Vrijopnaam levert sinds november 2020 zonnestroom uit het park aan inwoners van de gemeente Waalre en daarbuiten. Zij kunnen meeprofiteren van de opbrengst van het zonnepark. Dat kan door een paneel op naam te zetten (een Paneelopnaam). Meedoen is nog mogelijk voor iedereen die zijn eigen zonnestroom op wil wekken. Kijk voor meer informatie op de website van Vrijopnaam. Het zonnepark is een samenwerking tussen Vrijopnaam, de lokale energie coöperatie WEL en de gemeente Waalre.

Meer nieuws

Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.