"Samen met collega’s werk ik iedere dag aan een groener Waalre"

Geplaatst op maandag 13 september 2021

Een interview met de beleidsadviseur cultuurtechniek / projectleider op gebied van groen. Wat houdt zijn functie in? Op welke projecten is hij trots? En hoe staat het met de biodiversiteit van de bermen?  

“Ik ben verantwoordelijk voor alles wat groen is en groeit en bloeit in de gemeente”

Hans van Geel en de groene omgeving van Waalre​Ik ben Hans en ik werk al ruim 25 jaar bij de gemeente Waalre. Op mijn visitekaartje staat ‘beleidsadviseur cultuurtechniek / projectleider’. Kort gezegd ben ik verantwoordelijk voor alles wat groen is in de gemeente. Dus niet alleen het gehele openbaar groen maar ook bos- en natuurterreinen, het buitengebied en het groen op de begraafplaats tot en met de speeltuinen zit in mijn pakket. Daarnaast ben ik als adviseur betrokken bij alle ruimtelijke ontwikkelingsprojecten en bouwprojecten Waalre. Gedurende mijn loopbaan ben ik eigenlijk altijd betrokken geweest bij beleid, uitvoering en beheer van ‘het groen’. Ik heb dus een breed pakket aan werkzaamheden. En dat maakt mijn werk afwisselend en leuk. 

Samenwerken

Ik werk veel samen met partijen als Bosgroep Zuid Nederland, IVN natuurwerkgroep, (groen)aannemers, grote terreineigenaren zoals het Brabants Landschap en Natuurmonumenten en niet te vergeten mijn collega’s. We gaan steeds na wat de beste invulling is voor een gebied. We betrekken agrariërs, inwoners en experts bij de ontwikkeling van het groen in Waalre. Ik ben trots op alle samenwerkingen en om wat bijzonders te noemen: onze vleermuizenkelder en de natuurbegrazingsprojecten met de Schotse Hooglanders. Samen met collega’s werk ik iedere dag aan een groener Waalre. Hiervoor kom ik eigenlijk tijd te kort.

Veel draagvlak voor bermbeheer

Het is me opgevallen dat het belang en de waarde van onze natuur gelukkig steeds vaker wordt ingezien. Voorbeeld hiervan is dat tegenwoordig bijna iedereen wel iets weet van biodiversiteit en klimaatverandering. Biodiversiteit zorgt voor schone lucht, voor drinkwater, voor bevruchting van gewassen die we eten, voor een gezonde bodem waar veel planten in kunnen groeien waar wij weer van kunnen eten. Bovendien zorgt biodiversiteit er op sommige plekken voor dat ze überhaupt leefbaar zijn voor mensen en draagt het bij aan het verminderen van bosbranden en overstromingen. Het vergoten van de biodiversiteit is dus van groot belang voor het voortbestaan van de mensheid.

Helaas gaat de insectenstand nog altijd drastisch achteruit

Eerder kregen we nog wel eens het verwijt dat natuurlijk beheer en minder maaien een verkapte bezuinigingsmaatregel was. Goed om te weten dat bijvoorbeeld het bermbeheer, waar biodiversiteit dus een grote rol speelt, de komende jaren zal blijven veranderen. Het is een stukje maatwerk. Dus daar waar het groen zich daarvoor leent richten we dat meer natuurlijk in en wordt het beheer aangepast. Daar waar we met verkeersveiligheid hebben te maken zullen we het traditionele beheer moeten handhaven. Er is vandaag de dag veel draagvlak voor. Komt dit wellicht doordat we in Waalre zo’n 15 tot 20 jaar terug al gestart waren met ecologisch bermbeheer? Er ontstond een diversiteit aan planten en insecten in onze bermen aan de (verlengde) Voorbeeklaan. Brabants Landschap haalt als grote natuurbeheerder maaisel op van deze bermen, omdat hierin zoveel soorten planten (kruiden) zitten. Ze gebruiken dit maaisel om de soortenrijkdom in hun gebieden te stimuleren. Een mooi compliment vind ik. Dit laat zien dat deze aanpak werkt. Helaas gaat de insectenstand nog altijd drastisch achteruit. En deze beestjes hebben we hard nodig, zo kunnen we bijvoorbeeld met natuurlijke bloemrijke bermen natuurlijke vijanden aantrekken voor natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.

Herinrichting Markt Waalre Dorp

Een groot project waar ik als projectleider met veel plezier aan heb gewerkt is ook de herinrichting van de Markt in Waalre Dorp. Met name het bespreken van de plannen bij de bewoners, de pastoor en (horeca)ondernemers thuis aan de keukentafel maakte dit project uniek. En wat is er nou leuker om een bijdrage te kunnen leveren aan de verfraaiing van het centrum van je eigen dorp, waar dorpsgenoten elkaar kunnen ontmoeten om samen deel te nemen aan tal van evenementen en festiviteiten.

Meer nieuws

Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.