Lukas Leyten (energiecoöperatie WEL) aan het woord over de Transitievisie Warmte

Geplaatst op maandag 13 september 2021

De gemeente Waalre is de afgelopen tijd hard bezig geweest met het formuleren van de transitievisie warmte. Deze visie beschrijft hoe Waalre van het aardgas afgaat en overstapt op duurzame alternatieve warmtebronnen. De transitievisie warmte is opgesteld in samenwerking met relevante partijen.

Lukas LeytenLukas Leyten is bestuurslid van Waalre Energie Lokaal (WEL). Hij is hier verantwoordelijk voor techniek en projecten. WEL heeft als coöperatie al veel gedaan in Waalre. Zo zijn ze bijvoorbeeld gestart met een zonnepanelenproject en hebben ze via verschillende projecten inwoners geadviseerd op het gebied van energie.​

Inhoudelijke rol

Lukas’ rol binnen de totstandkoming van de transitievisie warmte was met name inhoudelijk. Het proces werd door het bureau Facet gestuurd en de gemeente legde de kaders vast. Lukas focuste tijdens dit proces vooral op de technische consistentie, de logica. “Begrijp ik het verhaal, is het uitlegbaar? Ook met de ervaring die we hebben van de achterban, waar zitten dan de risico’s? Wat is zinvol, en wat niet?”

Een gedegen proces

Lukas vond de totstandkoming van de transitievisie warmte een interessant proces dat op een goede manier is verlopen:

Het is een gedegen proces geweest dat alle aspecten netjes heeft afgevinkt. Alle scenario’s werden netjes in kaart gebracht met veel onderliggende data en analyse. Het advies dat er ligt is realistisch, het is haalbaar en het houdt een aantal opties open. Dit is ook erg belangrijk. Het kiest voor een optie tot 2030, die openstaat voor technologische ontwikkelingen die nog moeten komen. Het voorstel leidt tot onmiddellijke energiebesparing, en zorgt ervoor dat huizen klaar zijn om een volgende stap te maken. Wat die volgende stap is, moet in de komende jaren bekeken worden. Het is een eerste zinvolle en ook ambitieuze stap om Waalre klaar te maken CO2-neutraal te worden. Zonder dat je daarmee op dit moment al fundamentele keuzes maakt waar je later spijt van zou kunnen krijgen. Ik denk dus dat het een heel goed en genuanceerd voorstel is wat er ligt.

Ook over de samenwerking tussen de betrokken partijen is hij te spreken:

Als ik terugkijk naar de discussies die we hebben gehad, dan was de inbreng van iedereen evenredig. Ik denk dat wij met z’n allen een goede discussie hebben gehad, en ik denk ook dat wij aan het eind dat met z’n allen zo gevoeld hebben.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de transitievisie warmte op www.waalre.nl/duurzaamheid/tvw.

De Transitievisie Warmte is op 7 september in de raad besproken en wordt naar verwachting op 21 september door de raad vastgesteld en daarna definitief gepubliceerd.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.