Oscar Hol verduurzaamt op een natuurlijk moment

Geplaatst op woensdag 8 september 2021

Het is niet altijd eenvoudig om je huis te verduurzamen, met name wanneer het grote maatregelen zoals isolatie of vloerverwarming betreft. Het verbouwen of het opknappen van je woning wordt daarom gezien als een natuurlijk moment om duurzaamheidsmaatregelen te nemen.

Oscar HolWe spreken Oscar Hol midden in de verbouwing van het huis van hem en zijn vrouw Ingrid. Hun grootste plannen voor de herinrichting van het huis zijn gevormd in samenwerking met een architect. Volgens Oscar kon het duurzaamheidsaspect daarin niet ontbreken.

Het zit in ons karakter om met duurzaamheid bezig te zijn. We zijn dan misschien niet extreem fanatiek, maar we vinden het wel belangrijk om betrokken te zijn in de wereld en onze bijdrage te leveren.

Duurzame verbouwingsplannen

Oscar en zijn vrouw hebben ervoor gekozen om de benedenverdieping van het huis uit te laten bouwen. Met dit idee schepten zij de eerste plannen en uiteindelijk bracht de architect deze plannen tot leven.

Samen met mijn vrouw hebben we vier kinderen, dus het is fijn om de ruimte van het huis optimaal te benutten. Als je zelf plannen maakt loop je toch al snel tegen verschillende beperkingen aan, daarom was het fijn om een expert erbij te halen, zo konden we in samenwerking de uiteindelijke keuze maken.

Ook duurzaamheid werd als aspect meegenomen in de plannen, ook voor de toekomst.

We hebben van tevoren al nagedacht over alle verduurzamingsmaatregelen die we stapsgewijs willen gaan toepassen. Zo willen we over een tijdje zonnepanelen laten leggen en gebruik gaan maken van een (hybride) warmtepomp. Daarvoor hebben we al alle voorzieningen in de meterkast laten aanbrengen, zodat dit straks gemakkelijker gaat. Alles staat eigenlijk al gereed.

De tuin klimaatproof maken

Er zijn nu ook al een aantal duurzaamheidsmaatregelen getroffen tijdens de huidige verbouwing. Een belangrijk element was onder andere de aanleg van een groen dak.

De reden dat we voor een groen dak wilden gaan kwam voornamelijk voort uit duurzaamheidsoverwegingen. Een groen dak zorgt voor isolatie in de winter en juist koelte in de zomer, dat sprak ons aan. Daarnaast vonden we het ook gewoon heel mooi.

Ook koos het gezin ervoor om een regenton te plaatsen en dat bleek hard nodig te zijn.

Dit was een makkelijke keuze en ook makkelijk om te installeren. Met de extreme regenbuien kwam de regenton ons eigenlijk heel goed uit. De daken in de buurt houden veel regenwater vast en je ziet daardoor in de straat ook dat de riolen overlopen of de tuin volloopt omdat het water nergens heen kan. Nu vangen zowel het groen dak en de regenton het regenwater op en wordt het langzaam afgevoerd.

Duurzaamheid in het dagelijkse leven

Voor Oscar is het belangrijk om duurzaamheid mee te nemen in de overweging van zijn keuzes, of dit nou groot of klein is.

We noemen onszelf geen fanatiekelingen, maar we proberen er wel altijd rekening mee te houden. Ik denk dat heel veel mensen dit hebben. Zo letten we op ons energie- en waterverbruik en hoort afval scheiden daar natuurlijk ook bij. Tijdens de verbouwing hadden we bijvoorbeeld zo’n 25 lampendoosjes die bestonden uit plastic, karton en piepschuim. Misschien is dit voor sommigen te veel moeite, maar ik wilde dit dan toch wel graag scheiden. Dat zit in mijn systeem.

De grootste tip van Oscar is om na te gaan of er subsidies beschikbaar zijn waar je als inwoner gebruikt van kunt maken.

Er loopt momenteel een subsidie vanuit gemeente Waalre voor het afkoppelen van de regenpijp. Als wij dit eerder hadden geweten hadden wij dit ook als overweging binnen onze verbouwingsplannen kunnen meenemen. Je zou dan bijvoorbeeld het regenwater de tuin in kunnen laten lopen doormiddel van een laagteberging met grind.

Plannen voor de toekomst

Tijdens de verbouwing zijn alle logische keuzes al gemaakt om in de toekomst stap voor stap meerdere duurzaamheidsmaatregelen te kunnen treffen. De grootste toekomstplannen liggen nu bij het plaatsen van zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp. Zo heeft de elektricien er alvast voor gezorgd dat de kabels van de zonnepanelen straks binnendoor via de meterkast geplaatst kunnen worden.

Tijdens onze verbouwing hebben we er ook al voor gekozen om een vloerverwarming aan te brengen in huis. Dit zal straks ook gunstiger zijn als we overstappen op een warmtepomp en je gaat werken met lagere temperaturen. We bereiden ons voor en zorgen dat eigenlijk alles in elkaar past, maar dit doen we wel op ons eigen tempo.

Ook wil het gezin uiteindelijk overgaan op een elektrische auto.

Het moet natuurlijk passen binnen de mogelijkheden en ons budget. Voor nu kijken we vooral wat we al wel kunnen doen.

Zelf aan de slag?

Kijk op waalre.nl/duurzaamheid voor informatie over maatregelen die je zelf kunt nemen voor een duurzamere woning. Hier lees je ook nog meer ervaringen van inwoners uit de gemeente.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.