Sander Bierens (Enexis Netbeheer) aan het woord over transitievisie warmte

Geplaatst op maandag 30 augustus 2021

De gemeente Waalre is de afgelopen tijd hard bezig geweest met het formuleren van de transitievisie warmte. Deze visie beschrijft hoe Waalre van het aardgas afgaat en overstapt op duurzame alternatieve warmtebronnen. De transitievisie warmte is opgesteld in samenwerking met relevante partijen.

Interview met belangrijke stakeholder

Sander Bierens is partner energietransitie en vertegenwoordigt Enexis Netbeheer in de Metropoolregio Eindhoven. Dit maakt hem een belangrijke stakeholder in de warmtetransitie. Enexis is de regionale netbeheerder, zij beheren het gas en elektra netwerk voor onder andere Brabant en Limburg. Sander:

Bij de totstandkoming van de transitievisie warmte is de doelstelling het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Dit zal een impact hebben op onder andere ons als netbeheerder, in de zin dat het de ondergrondse infrastructuur raakt. Door aan de voorkant knelpunten en kansen met elkaar te kunnen delen, ontstaat een beeld van hoe die verduurzaming van de gebouwde omgeving op een goede manier mogelijk te maken is.

Sander heeft de totstandkoming van de transitievisie warmte als een goed proces ervaren, ondanks dat de verschillende stakeholders elkaar door de coronamaatregelen eigenlijk niet fysiek gezien hebben. Sander:

Waalre is een van de kleinste gemeentes in de Metropoolregio Eindhoven. Het team was relatief klein, maar alle invalshoeken werden vertegenwoordigd: de woningbouwcorporatie, de energiecoöperatie en ook de gemeente zelf. Hierdoor hebben we alle informatie uit kunnen wisselen die nodig is voor de transitievisie warmte. Het is fijn dat de lijntjes kort zijn en de samenwerking goed verloopt, zelfs al is het vraagstuk voor sommige wijken complexer.

Dit traject, doorlopen met alle deelnemende partijen, heeft geleid tot de transitievisie warmte.  Hoe kijkt Sander zelf naar het eindresultaat? Sander:

Ik vind het document wat er nu ligt een goede uiteenzetting; een goede visie die handen en voeten geeft aan de doelstelling die we met het klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving met elkaar hebben geformuleerd. Het document zelf is goed leesbaar.

De transitievisie warmte bevat bijvoorbeeld een begrippenlijst. Niet iedereen zal namelijk bekend zijn met de uitdaging die er voor ons ligt en de verschillende termen die hierbij gebruikt worden. Sander vervolgt:

Geen massa’s tekst, maar ook visualisaties: een tijdlijn, kaartmateriaal, en ook linkjes om op door te klikken. Er wordt bijvoorbeeld de link gelegd naar wat je kunt doen wanneer je zelf met je woning aan de slag wilt. Dat maakt het overzichtelijk, en dat is fijn. Het is een mooi eerste resultaat dat we gezamenlijk hebben opgeleverd en dan kun je ook weer vervolgstappen zetten naar de verduurzaming van de gebouwde omgeving richting 2030.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het verduurzamen van jouw woning op www.waalre.nl/duurzaamheid/aandeslag.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.