Nan Zevenhek deelt haar beste duurzaamheidstips

Geplaatst op dinsdag 17 augustus 2021

Energie besparen is goed voor het klimaat én je portemonnee. Maar we worden tegenwoordig overladen met informatie en mogelijkheden waardoor keuzestress de overhand neemt. Met welke energiebesparende maatregelen begin ik? Wat zijn financieringsmogelijkheden?

Nan Zevenhek in haar tuin met op de achtergrond twee regentonnenWe gingen langs bij Nan Zevenhek. Zij woont samen met haar man in een vrijstaand huis in de gemeente Waalre. Tien jaar geleden namen zij hun intrek in deze jaren zeventig woning in een prachtig groene omgeving. Stapje voor stapje hebben zij het huis verduurzaamd. Er zijn grotere maatregelen genomen, maar ook de dagelijkse keuzes tellen mee. Als echte fanatiekelingen vinden Nan en haar man duurzaamheid tegenwoordig vrijwel vanzelfsprekend. Nan vindt het leuk om op onderzoek uit te gaan en deelt daarom met enthousiasme haar verhaal en haar beste tips met anderen. 

Energiebesparende maatregelen

Er zijn diverse maatregelen getroffen om de woning te verduurzamen, waaronder isolatie. Volgens Nan is “het isoleren van het dak, het vervangen van de schuifpuien met tripel glas en het aanbrengen van dubbelglas voor de ramen de belangrijkste veranderingen geweest.” Daarnaast hebben ze zonnepanelen laten installeren. Hoewel dit ingrijpende maatregelen zijn, hebben ze ook laagdrempelige isolatie mogelijkheden toegepast.

We hebben de vloer niet geïsoleerd, omdat dit voor ons huis van onderaf niet mogelijk is: er is namelijk geen kruipruimte.

Het isoleren van een vloer zonder kruipruimte is een vrij dure en ingrijpende maatregel.

In plaats hiervan hebben we een groot wollen tapijt gekocht en in een deel van onze woonkamer gelegd met ondertapijt. Dit zorgt voor extra comfort en warmte. Daarnaast maken we ook gebruik van dubbele gordijnen om de warmte in huis vast te houden.

Onder het mom “wat je niet gebruikt, hoeft ook niet verwarmd te worden” verwarmen ze het huis vooral lokaal en alleen als het nodig is.

Doordat we ons huis goed geïsoleerd hebben is er veel minder tocht en kou. Dit betekent dat we de verwarming ook niet zoveel nodig hebben. We maken in de slaapkamer en keuken alleen af en toe gebruik van een elektrisch kacheltje.

Ook zijn er enkele infraroodpanelen in huis te vinden.

Deze panelen geven stralingswarmte. Bij gebruik is het net alsof je in de zon zit, dat is heerlijk!

Meten is weten

Slimme energiemanagerNan heeft zelf een slimme energiemanager in de meterkast geïnstalleerd om het energieverbruik en opwek van haar zonnepanelen bij te houden.

Het is goed om je energieverbruik in de gaten te houden. Zo kan je patronen leren herkennen. Dat maakt het ook gemakkelijker om uit te zoeken wat de grootste energieslurpers zijn in huis en waar je dus het beste op kunt besparen. Zo hebben we vorig jaar een nieuwe energiezuinige koelkast gekocht. De boilers in de keuken en badkamer gaan maar beperkt aan en zetten we, als we een aantal dagen weg zijn, uit. Gebruik van LED-lampen scheelt ook heel veel. Let op: als je zonnepanelen aan wil sluiten is het altijd aan te raden om met de netbeheerder, in onze regio is dat Enexis, in gesprek te gaan of de huidige aansluiting hiervoor geschikt is.

Afkoppelen van de regenpijp

Regenton aangesloten op de regenpijpNaast de energiebesparende maatregelen die zijn genomen heeft Nan ook haar regenpijp afgekoppeld van het riool.

80% van het regenwater dat op ons huis valt komt nu terecht in onze tuin in plaats van in het riool. Zo dragen we bij aan het tegengaan van droogte en wateroverlast.

Een tip van Nan is om gebruik te maken van een Robuuste Regenton: zodra deze ton vol raakt, loopt het water geleidelijk via een hevel de tuin of de vijver in. Hierdoor kan de regenton niet overlopen bij extreme regenbuien. Het regenwater dat je opvangt met de regenton kun je weer gebruiken om bijvoorbeeld de planten in de tuin water te geven. Daarnaast scheelt het veel energie in de rioolwaterzuivering als het regenwater daar niet verwerkt hoeft te worden. 

Kosten van de verduurzaming

Een mogelijkheid om kosten voor het verduurzamen van je woning en tuin te besparen is door gebruik te maken van tweedehandse materialen en spullen.

Met relatief goedkope tweedehands materialen bespaar je op grondstoffen en bespaar je ook nog eens energie voor de productie van spullen. Soms moet je ergens tegenaanlopen, maar er zijn voldoende websites voor tweedehands spullen.

Zo maakte Nan zelf gebruikt van een tweedehands regenton en isolatiemateriaal voor de schuur.

Ook kun je naar financieringsmogelijkheden kijken zoals de Energiebespaarlening.

Dakisolatie en tripel glas kosten veel geld, maar bij de Energiebespaarlening is de rente heel laag en heb je vijftien jaar afschrijving. Daarmee zijn er weinig extra lasten.

Wensen voor de toekomst

Hoewel Nan en haar man al vele verduurzamingsstappen hebben genomen zijn ze nog niet klaar. Nan heeft namelijk nog diverse wensen voor de toekomst. Zelf zou ze graag kijken naar de mogelijkheid om een warmtepomp te installeren in huis, maar ook innovatievere maatregelen zoals energieopslag of het delen van energie met de buurt spreken haar erg aan.

Zelf aan de slag?

Kijk op waalre.nl/duurzaamheid voor informatie over maatregelen die je zelf kunt nemen voor een duurzamere woning. Hier lees je ook nog meer ervaringen van inwoners uit de gemeente.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.