Afkoppelen van je regenpijp tegen wateroverlast

Geplaatst op dinsdag 20 juli 2021

Met het afkoppelen van de regenpijp, vang je het regenwater in de eigen tuin op. Waar het eerder gebruikelijk was om het regenwater via de regenpijp het riool in te laten stromen, kan de zuiveringsinstallatie het teveel aan regenwater in het riool tegenwoordig niet meer aan. Daardoor kun je wateroverlast in de straat krijgen. De oplossing: regenwater opvangen in jouw eigen tuin.

Hoe ga ik te werk?

Met het afkoppelen voorkom je verdere wateroverlast en bespaar je op het gebruik van kraanwater, wanneer je bijvoorbeeld de planten in de tuin water wilt geven. Wanneer het veel regent, houdt jouw tuin door het afkoppelen van de regenpijp een deel van het regenwater vast. Het deel dat je vasthoudt, gaat niet naar het riool en hoeft niet gezuiverd te worden. Dubbele winst!

Stap 1:

Wil je de regenpijp afkoppelen? Reken dan eerst uit hoeveel vierkante meter dakoppervlak je afkoppelt. De regen die op het dak valt, komt namelijk in de regenpijp terecht. Dit oppervlakte is namelijk belangrijk voor de manier waarop je het water wilt opvangen. In een regenton kun je bijvoorbeeld niet al het water kwijt dat normaal gesproken naar de riolering zou gaan.

Welke opties zijn er?

  1.  Regenton: een ton waarin je het regenwater op kunt slaan. Op deze manier ga je wateroverlast tegen en heb je gratis water waarmee je de planten water geeft.
  2. Regenwatervijver: Een vijver die tijdelijk regenwater opvangt, wanneer het hard regent. Na verloop van tijd verdampt dit water of zakt het in de grond weg. Een goede manier om het grondwater op peil te houden en goed voor planten en dieren in de tuin.
  3. Infiltratievoorziening: Dit is een ondergrondse berging waarin regenwater tijdelijk opgevangen wordt. Van hieruit loopt het regenwater langzaam weg in de grond.

Helemaal duurzaam is een combinatie van deze oplossingen in jouw tuin. Wist je dat je onder bepaalde voorwaarden een subsidie kunt krijgen, als je jouw regenpijp afkoppelt?

Stap 2:

Als je weet op welke manier je het water kunt opvangen, kun je de regenpijp doorzagen. Het deel van de regenpijp dat de grond ingaat, dek je af met tegels of een stop. Om droge voeten te houden na het afkoppelen van de regenpijp, zorg je ervoor dat het water minstens twee meter van jouw huis wegleidt. Zorg ook voor een kleine verhoging, zodat het water niet kan terugstromen naar het huis.

Let op! Het riool is voor een groot deel gevuld met lucht als het niet regent. Wanneer het gaat regenen, drukt het water deze lucht weg en dat gebeurt via de riolering van onze huizen. Vaak is er een ontluchtingspijp daarvoor die boven het dak uitkomt. Maar het kan ook zijn dat de lucht via de regenpijp weggaat. Check daarom even hoe dat bij jou thuis zit. Koppel de regenpijp zo af dat de lucht nog wel uit het riool weg kan. Vraag eventueel een expert om hulp.

Zorg er daarnaast ook voor dat er een plek is, waar het teveel aan water heen kan. Een regenton kan niet al het water opvangen bijvoorbeeld. Een sloot of greppel in de buurt is een goede optie.

Kijk op www.waalre.nl/duurzaamheid

Wil je meer weten? Ga naar www.waalre.nl/duurzaamheid/aandeslag. Daar vind je alle informatie over deze maatregel, hoe te werk te gaan en wat de kosten zijn. Hier vind je ook andere maatregelen die je kunt nemen voor een duurzamer woning. Zo werken we met elkaar aan een duurzaam, schoon en groen gemeente Waalre!

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.