Sef’s zomer tuintips & weetjes

Geplaatst op vrijdag 9 juli 2021

Brouwers Groen Aannemers verzorgt in opdracht van de gemeente Waalre de groenvoorziening in de gemeente. Sef geeft handige tips over tuinieren.

Snoeien na het broedseizoen

Het broedseizoen loopt tot ongeveer half juli. Heb je een broedende vogel in de boom? Wacht tot na het broedseizoen met het snoeien van je boom. Hierdoor voelt de vogel zich veilig. En wie weet komt de vogel het jaar er op weer terug met zo’n goede gastheer/vrouw!

Help de egel

Zie je egels bij jou in de buurt? Leg een egeldoorgang aan naar je tuin. Dit kan door een opening te maken in de schutting of hekwerk van 15x15cm. Zorg voor voldoende beschutting en voedsel, dit mag ook kattenvoer zijn.

Sproeien met regenwater

Wist je dat regenwater geen kalk bevat en daardoor beter is voor je planten dan drinkwater? En waarom zou je drinkwater gebruiken, als je ook gratis regenwater kan gebruiken? Door je regenpijp af te koppelen van het riool, stroomt het regenwater je tuin in. Zo wordt het grondwater aangevuld, waardoor je in de zomer minder vaak hoeft te sproeien. Afkoppelen van je regenpijp kan met een regenton, of door het water naar een infiltratievoorziening of lagergelegen deel in je tuin te leiden.

Een laag strooisel of bodembedekkers in je tuin

Onbedekte, zwarte aarde droogt snel uit en kan vervolgens moeilijker water opnemen. Zorg daarom voor een laag strooisel van blad, of bodembedekkers in je tuin. Zo verbeter je de bodemstructuur en bescherm je de bodem tegen uitdroging. Een laag van strooisel houdt vocht vast en zal water beter in de bodem doorlaten. Laat tuinafval zoveel mogelijk in de tuin, om de natuurlijke balans van de bodem te herstellen. Wist je dat je op deze manier ook onkruid tegengaat?

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.