Familie Ploem creëert een duurzaam en zelfvoorzienend droomhuis

Geplaatst op woensdag 30 juni 2021

Vader, moeder, zoon en dochter van de familie Ploem. De dochter houdt een bordje vast met de tekst wij doen duurzaamIn Nederland streven we de doelstellingen uit het Klimaatakkoord na. De warmtetransitie is hier onderdeel van: in 2030 moeten 1,5 miljoen huizen aardgasvrij zijn gemaakt, in 2050 alle 8 miljoen gebouwen. Maar wat betekent dit nou eigenlijk voor jou als inwoner? En als je volledig van het gas af wil, waar moet je dan beginnen?

Het vereist veel onderzoek, maar dan heb je ook wat bewijst familie Ploem. Het gezin van vier verhuisde van Waalre-dorp naar de Frederik Hendrikstraat in Aalst. In anderhalf jaar tijd verbouwden zij hun hoekwoning uit 1928 volledig om tot een duurzaam en zelfvoorzienend (volledig van het gas af) droomhuis met label A+. En nu vrijwel alles klaar is, op misschien wat plintjes en kleine aanpassingen na, delen zij graag hun verhaal met anderen.

Planning is ontzettend belangrijk

Met de verhuizing stond een grote verbouwing op de planning. Maar waar begin je dan met de verduurzaming van je woning?

Planning is ontzettend belangrijk. We zijn voor de verbouwing eigenlijk al een jaar bezig geweest met onderzoek doen, in gesprek gaan, plannen, meten en passen.

Er werden verschillende gesprekken gevoerd met buurtgenoten om hen ervaringen mee te nemen voor de eigen verbouwing. Om overzicht te houden werd alles ingedeeld in mapjes. De materialen en mensen werden zoveel mogelijk lokaal gezocht. 

Na ongeveer een jaar onderzoek en planning hebben ze uiteindelijk de plannen met een bouwkundig tekenaar, timmerman en metselaar in samenwerking uitgevoerd. Ook de kinderen hielpen met plezier mee tijdens de verbouwing, “ze hebben mee gemetseld, dakpannen gesjouwd en hun eigen muren gesloopt”. Onder het motto “Als je het doet, doe het dan goed” werd alles zo duurzaam mogelijk en met A-materialen verbouwd. Van isolatie en elektrische verwarming tot aan het plaatsen van zonnepanelen.

Zelfvoorzienend, comfort en een lage energierekening

Volgens Raymond Ploem heeft de verduurzaming erg bijgedragen aan een fijne woonomgeving en het leefgenot.

We zijn in principe zelfvoorzienend. Zo vangen we met regentonnen het water op om de tuin te besproeien en hebben we zonnepanelen om energie op te wekken.

Omdat alles in het huis elektrisch is, heeft het ook een grote impact op de energierekening: deze is gedaald van €160 naar €35 per maand. Daarnaast zorgt de isolatie voor veel comfort: het blijft koel in de zomer  en aangenaam warm in de winter. Dat maakt de investeringen op lange termijn volgens Raymond dan ook waard.

Ondanks dat label A+ geen doel was op zich, vond de familie Ploem het wel belangrijk om van het gas af te gaan. Aanstaand echtgenote Diana Klok:

Daar werken we in Nederland toch uiteindelijk naartoe. Wij vinden het ook heel belangrijk om duurzaam bezig te zijn en hebben naar verschillende dingen gekeken; van wateropvang in de douche tot aan het aanleggen van een groen dak.

Ze beamen dat het met name belangrijk is om te kijken naar wat bij jou en jouw woning past en ook technisch haalbaar is.

Sommige mensen vinden zonnepanelen niet mooi, maar als het bijdraagt aan het reduceren van je energierekening dan is dat natuurlijk erg zinvol.

De kleine beetjes helpen

Om de verbouwingskosten niet te hoog te laten worden, heeft het gezin waar mogelijk gebruik gemaakt van subsidies en regelingen.

Je kunt natuurlijk BTW terugvragen op zonnepanelen en via een Bouwdepot kun je ook een lening tegen een gunstige rente krijgen. Uiteindelijk is alles netjes terugbetaald en zitten we ook prima met onze hypotheek.

Momenteel zijn ze bezig met een subsidie aanvraag voor isolatie en duurzame energie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ISDE).

Ook in het dagelijkse leven houdt het gezin zich bezig met duurzaamheid. Zo proberen ze korter te douchen, gaan ze vaak op de fiets en delen ze oude kledingstukken met buurtgenoten. Alle materialen die overbleven na de verbouwing werden verkocht op Markplaats.

We waren voorheen nog helemaal niet veel met duurzaamheid bezig, pas bij de verbouwing is dit aan bod gekomen en nu pakken we dit ook door in ons dagelijks leven. Het verschil maken doe je nog altijd zelf.

Duurzame huizen route

Het gezin nam in 2020 deel aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Ze werden genomineerd voor het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ en werden zevende voor een ‘Woning vóór 1945 met een oppervlakte groter dan 150 vierkante meter’. Deelnemers konden contact opnemen voor vragen over de verbouwing en een (digitaal) kijkje nemen in hun huis. Ook dit jaar willen ze weer meedoen aan de duurzame huizen route.

Ons heeft het veel opgeleverd om ervaringen op te doen uit de buurt. Als wij anderen daarmee kunnen helpen doen we dat maar al te graag.

Meer informatie

Wil je meer weten over de woning van familie Ploem? Raymond deelt zijn verhaal op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route, net als 1.800 andere voorbeeldwoningen op het platform. Neem contact op met huiseigenaren via het contactformulier op de website of breng een bezoek aan een woning in de buurt op zaterdag 30 oktober en 6 november 2021.

Zelf aan de slag?

Kijk op waalre.nl/duurzaamheid voor informatie over maatregelen die je zelf kunt nemen voor een duurzamere woning. Hier lees je ook nog meer ervaringen van inwoners uit de gemeente.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.