Vanaf 1 juli 2021 ook statiegeld op kleine petflessen

Geplaatst op maandag 28 juni 2021

Op 1 juli 2021 verandert het statiegeldsysteem in Nederland. Vanaf dat moment wordt er ook statiegeld geheven op kleine plastic flessen van frisdranken en waters. Voor een kleine petfles krijgt de consument 15 cent, voor een grote 25 cent statiegeld. Tegelijk komen er veel meer (verplichte en vrijwillige) inleverpunten om die extra flessen te kunnen verwerken. Om de kleine én grote statiegeldflessen herkenbaar te maken voor consumenten en inleverpunten, krijgen ze een statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code.

Inleveren bij alle innamepunten

Grotere supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grotere cateraars: alle zijn straks verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Het wordt een open inleversysteem: de consument kan inleveren bij alle innamepunten. Het maakt niet uit waar hij of zij de flessen heeft gekocht. Overigens vallen alleen de plastic (meestal pet)flessen van frisdranken en waters in het statiegeldsysteem. Dus niet de flessen van sap of zuivel, of de glazen bierflesjes.

Meer informatie

Uiteindelijk is het doel om in januari 2022 90% van het totaal aantal plastic flessen in te zamelen. Meer informatie kun je vinden via www.statiegeldnederland.nl.

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.