Hoe gaat het met jou: somberheid

Geplaatst op zondag 28 maart 2021

Door corona leven we in een situatie die niet normaal is. Dat kan zorgen voor veel onzekerheid. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen hier last van hebben. Gemeente Waalre krijgt deze signalen ook van de GGD, huisartsen, praktijkondersteuners en de overheid.

De gemeente vindt het welzijn van inwoners erg belangrijk. Daarom geven we in samenwerking met bovengenoemde partners, een aantal tips. Deze keer gaan de tips over een gevoel van somberheid.

Somberheid

Somberheid en verdriet horen bij het leven. Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen en dat komt veel voor. Als je veel zorgen hebt, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties of gezondheid kan je je somber voelen. Dat kan ook komen doordat je niet vrij bent om te doen wat je wilt. Het voelt soms zwaar, maar het is tijdelijk. Ondanks dat corona nu al lang duurt.

Een dagstructuur helpt

Een dagstructuur geeft houvast en helpt om evenwicht te krijgen in activiteit en rust. Ga op vaste tijden slapen, opstaan en eten. Zorg tijdens een (thuis)werkdag voor pauzes en ga dan even naar buiten. Werk je thuis? Ga dan na je werkdag meteen een ommetje lopen zodat je daarna ‘thuiskomt’ en je vrije tijd kan beginnen.

Schrijf op waarover je piekert, dat helpt om je gevoel te begrijpen. Volg niet steeds alle berichten over corona op radio, tv en social media. Gebruik betrouwbare informatiebronnen. Eet gezond, slaap genoeg, zorg voor voldoende beweging en gebruik geen alcohol of drugs om je emoties te regelen.

Financiële problemen door corona?

Wacht niet tot de problemen heel groot worden. Neem contact op met het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) van de gemeente via 040-2282500 of cmd@waalre.nl.

Meer weten?

Kijk op thuisarts.nl, mentaalvitaal.nl en steunpuntcoronazorgen.nl. Heb je behoefte aan een maatje? Kijk dan eens of Goed voor Mekaar Waalre je kan helpen.

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.