Gezinssituaties tijdens de lockdown: De schouders eronder!

Geplaatst op woensdag 23 december 2020

Kerst vieren en een kerstvakantie waarin alles anders was dan normaal. Daarnaast nog thuiswerken en thuisonderwijs, hoe ga je hier als gezin mee om? De coronamaatregelen hebben roet in het eten gegooid voor heel veel leuke dingen, maar wat moet, dat moet. De relatie tussen ouder en kind kan hierdoor extra spanning opleveren. Wees u als ouder bewust van deze veranderende relatie. Zo ben je als ouder meestal niet getraind als onderwijzer én moet je dit ook nog eens combineren met werk en/of de zorg voor andere kinderen of familieleden.

Tips van het Nederlands Jeugd Instituut

Als dit een dag niet lukt, dan lukt het niet. Zoek dan samen ontspanning en blijf op de eerste plaats ouder. Een ouder die niet meer dan zijn/haar best doet om alle ballen hoog te houden. De gemeente Waalre wil graag een ondersteunend steentje bijdragen door het delen van verschillende tips opgesteld door het Nederlands Jeugd Instituut (NJI):

Hulp van professionals

Zijn er echter vragen waar u als ouder niet uitkomt, weet dan dat u altijd een beroep kunt doen op professionele hulp.
U kunt met al uw vragen over opgroeien, opvoeden, de zorg voor uw kind of ondersteuning binnen uw gezin terecht bij het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) van de gemeente: tel.: 040-2282500, email: cmd@waalre.nl.

Jeugd Gezondheidszorg (JGZ) heeft een telefonisch spreekuur op werkdagen tussen 9.00-11.00 uur en tussen 14.00-16.00 uur, tot 1 januari 2021: tel.: 040-2308030, met ingang van 1 januari 2021: tel.: 088-0031414. JGZ is ook via mail bereikbaar op: jgz.waalre@zuidzorg.nl.

Een veilig thuis voor iedereen

In deze lockdown periode wensen we iedereen een veilig thuis. Leeft u zelf in een zorgelijke situatie van huiselijk geweld of kindermishandeling, of kent u iemand waarbij u huiselijk geweld of kindermishandeling vermoedt, onderneem dan actie. U kent vast wel de slogan “Het houdt niet op, totdat je iets doet” en dat is echt zo! 

Kijk op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl of bel met Veilig Thuis (telefoon 0800 2000). Chatten kan ook: via de website www.veiligthuis.nl.

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.