"In coronatijd schrijf ik door. Ik schrijf over wat ik zie in mijn tuin."

Geplaatst op donderdag 17 december 2020

De gemeente is op zoek naar verhalen. Verhalen van inwoners die iets moois doen. We willen voor deze mensen extra aandacht, een opkikker, een steuntje in de rug of een compliment delen.

We horen graag wat jij meemaakt in coronatijd. Het zijn misschien zware tijden, maar er zijn altijd ook mooie dingen. Een goed initiatief van je buurvrouw, een helpende hand van een vereniging. Uit verwachte of juist onverwachte hoek.

Ook een mooi vearhaal? Stuur een mail naar communicatie@waalre.nl.

Lees het verhaal van Jan van Twisk

Herfstbladeren en bloemenBijna 50 jaar ben ik vrijwilliger bij IVN Valkenswaard/Waalre. Bijna vanaf de oprichting ben ik er bij betrokken geweest. Het begon met een groepje gelijkgestemden met een voorliefde voor de natuur. Ieder had zijn eigen mening daarover. De een in het ‘dit’, de ander in het ‘dat’ meer ervaren. Er waren ook vogelliefhebbers bij, wat inhoudt dat je vogels in een hok hebt en daarmee kweekt en naar tentoonstellingen gaat. Daaraan ligt ten grondslag liefde voor de natuur en vogels. Deze mensen waren ook zeer goed op de hoogte van de plaatselijke vogelstand. Dat interesseerde me wel, alhoewel ik dat niet ondersteunde. Het was een wederzijdse aantrekking die maakte dat ik regelmatig contact had met de vogelliefhebbers. Dan kwam je bij elkaar in huis om over de vogels te praten.

Later kwamen er andere mensen bij, die een andere liefde voor natuur hadden. De vogelliefhebbers hadden aanvankelijk de meeste inbreng. Elders bestonden toen al andere verenigingen. Zodoende is het IVN opgericht, en werd de vogelwerkgroep een afdeling daarbinnen. Het doel van het IVN was natuur onder de mensheid verspreiden, specifiek voor kinderen. Want, als je iets wilt invoeren, begin dan bij het kind. Dankzij oprichter Jan van den Nieuwenhof, waren er lijnen naar scholen. Daardoor waren er mogelijkheden om gebruik te maken van een leslokaal. Dan was het mogelijk om ‘s-avonds een bijeenkomst te organiseren en plannen te smeden. Voorlichten. Uitdragen. Geven van cursussen. Ik stam niet uit natuurvoorlichting, maar ik kon daarbij terecht. Ik heb daar actief een bijdrage aan geleverd. Jarenlang heb ik lessen gegeven aan gegadigden, aan liefhebbers uit Valkenswaard en omgeving: Aalst, Waalre en Riethoven. Toen kwam er een eigen afdeling in Waalre. Met die oprichting ben ik in actieve vorm bezig geweest. Specifiek voor de bewoners hier van de gemeente Waalre. Zo kwam er binnen het IVN steeds meer over planten en dieren, en ook de sterrenhemel. Een van onze leden is zeer bedreven over de sterrenhemel, die kan daar van alles over vertellen.

Door het coronavirus en de genomen maatregelen, ligt nu alles plat. Bijna helemaal. We hebben de website om toch nog een beetje naar de leden uit te stralen. Het eigenlijke werk ligt volledig stil. Het zal nog wel een stuk langer gaan duren voor we terug kunnen in het gebouw dat we destijds zelf met eigen werkkrachten hebben gebouwd. We hebben er een heemtuin achter gemaakt, met Brabantse planten. In de Velt-tuin naast ons gebouw, telen ze echte groente. Biologisch werk, het is een kleine groepering van mensen die dat doen. Door corona zit daar leven in.

Zelf schrijf ik stukjes op de website over wat ik om mij heen zie. Dat wordt voor mij eigenlijk steeds moeilijker. Gezien mijn leeftijd ben ik niet in staat om verder weg te gaan. Mijn areaal is steeds meer aan het krimpen. Corona draagt daar aan bij. Maar ik heb een tuin en wat ik daar in zie beschrijf ik op de website. Dat doe ik zo nu en dan, wanneer ik iets heb schrijf ik iets.

Op de website komt ook regelmatig een beschrijving van planten. Dat is specifiek ontstaan door de stichter van Den Nieuwe Hof. Het was ons namelijk opgevallen dat waar je ook kijkt, er nergens een logische verklaring is voor de naam van een plant. Hij was goed bekend met latijn en grieks. Samen hebben we een bepaald schema opgezet om van alle Nederlandse planten te omschrijven waar de namen vandaan komen. Dat is botanisch werk waar ik momenteel mee bezig ben. Daarvan worden per maand 3 nieuwe beschrijvingen toegevoegd aan een bestand. Ik ben zelf geen botanicus. Daardoor wordt het niet serieus bekeken door wel serieuze verenigingen, zoals universiteiten. Het wordt niet erkend en daardoor niet gebruikt. Dat is jammer, want dat was wel de bedoeling.

Op de website staat nu ook een Zuid-Afrikaanse bloem beschreven. Mijn dochter ging trouwen in Zuid-Afrika en met mijn vrouw ben ik al met al 4,5 jaar in Zuid-Afrika geweest. Mijn vrouw is 4 jaar geleden overleden. Met mijn vrouw heb ik altijd veel gedaan aan reizen, natuur en heemkunde. Het zat in mijn bloed. In Groningen heb ik geneeskunde gestudeerd, en dat heb ik in Eindhoven mogen toepassen. Ik kwam in een vaste werkkring terecht, en had daardoor ook vrije tijd. Dat heb ik altijd besteed aan buitenleven. Dat kon ik onder andere vinden bij de ANWB. Bij de ANWB werd gekampeerd, en wij kampeerden ook. Zo zijn wij wandelingen gaan begeleiden. Wandelingen uitzetten. De ‘Route Nationale N5’ uitzetten. De route voorzien van een beschrijving en paaltjes met een kleurtje erop. Voor de oorlog bestond dat ook al, maar de paaltjes waren mettertijd afgesleten en moesten worden vernieuwd. In de tussentijd is IVN geboren.

In coronatijd schrijf ik door. Ik lees door. Ik heb contact met mijn familieleden via Facetime, een videogesprek. Fietsen doe ik al twee jaar niet meer. Lopen gaat steeds slechter. In de straat waar ik woon heb ik velen zien komen en zien gaan. Het is eenzaam. Toen wij er kwamen wonen was er nog hei tot aan Eindhoven, en ik heb de huizen gebouwd zien worden. Nu ben ik de oudste van de straat. Maar ik heb mijn tuin. Dat is het opvallende: Je wordt beperkt in de mogelijkheden om dingen te zien en te ontdekken. Maar als je een klein beetje daarmee bekend bent, zie je meer. En dat probeer ik onder woorden te brengen.

De stukjes van de heer Van Twisk kun je hier lezen. De beschrijving van de plantennamen kun je hier terugvinden. 

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.